2009-03-12 208 views
因為本人好鍾意食厚切方包,貪佢有口感 所以成日去唔同地方試厚切方包~茜廊既多士方包($6 for 6slices)真係好好食好好咬, 又彈牙,好有口感加上佢既多士方包係比一般方包重少少奶味, 而又無咁油比起一般麵包舖的厚切方包好食好多,如:西灣河美味屋既厚切方包($7 for 4slices)就外皮硬過白麵包太多, 一咬落去, 外皮仍然需要"趙", 但白麵包就已經扁晒, 毫無彈性又無口感;就味道而言, 更加係無特別味道, 有油味, 並唔係牛油香味,只得外皮有烤味(因為美味屋的多士方包並無落奶, 但有落油)另外,嘉頓的厚切方包味道比茜廊既多油d, 而且冇茜廊咁厚, 所以我都係鐘意食茜廊多士方包多d而且茜廊既多士方包有樣特別野,係其他麵包舖頭冇既就係茜廊既多士方包係有紋理(pattern)既, 可輕易拉出一絲絲既包,呢個包比輕挺身, 唔會軟"lie lie"隨帶一提, 由於好少地方有得賣厚切方包, 所以可比較的例子少, 如果有人知道邊到有得買厚切方包, 請講俾我知, 我好想試^^

茜廊既多士方包($6 for 6slices)真係好好食
好好咬, 又彈牙,好有口感

加上佢既多士方包係比一般方包重少少奶味, 而又無咁油
比起一般麵包舖的厚切方包好食好多,
(因為美味屋的多士方包並無落奶, 但有落油)

而且茜廊既多士方包有樣特別野,係其他麵包舖頭冇既
呢個包比輕挺身, 唔會軟"lie lie"

2009-03-11
$6 (Breakfast)
  • 多士方包