2013-10-03 3861 views
我個人唔太鐘意食魚, 因為覺得蒸魚魚皮滑潺潺好核酸, 魚骨多處理唔到, 有腥味, 河鮮如鯇魚, 魽魚這些就係好例子, 所以我通常只會揀大魚/ 深海魚食.  朋友生日, 他是愛魚之人, 很懂得吃魚, 什麼魚都喜歡, 尤其河鮮! 他可以將一條多骨魚, 細心地食得乾乾淨淨, 只剩魚骨!!! 今次所以特地選了一間佐敦食河鮮的食店 - 樂壽新漁村酒家自己唔食魚又揀呢間??? 雖然我唔太吃魚, 但我本身都好順得人 . 講真, 有事我覺得每個人都有喜歡同唔喜歡食的東西, 但當出外食要根據各人口味去選的話, 基本上很難找到一間合晒心意的. 所以我覺得只要主角開心, 食飯氣氛好都係一個好重要條件呢. 當晚, 主角知道我唔太食魚, 佢都很窩心地選了一些無魚小菜! I LOVE YOU! 大大個煲載著熱騰騰的芥蘭以啫啫方法上枱, 芥蘭鮮甜同時配上啫啫這種惹味煮法, 芥蘭的清中和了啫啫的上火感覺. 成件事都好得宜! 另一招牌銀盆雞, 將雞平均放在這銀盤上 再灑上紅棗, 再以鍚紙蓋面焗. 我覺得視覺上享受會多過味覺, 看似很多風味. 但我會較喜歡老媽常作的金針雲耳蒸雞, 因為味道真的沒有什麼特別!奇怪的名字,

今次所以特地選了一間佐敦食河鮮的食店 - 樂壽新漁村酒家

啫啫芥蘭煲
招牌銀盆雞
招牌銀盆雞
勒流欖角骨
奇怪的名字, 未有深究, 可能是一些地方名或方言吧! 這道菜我主要是衝著欖角而來, 欖角屬濃味高油份配菜, 所以做蒸, 炒飯都有不錯效果. 而豬扒肉質爽口, 加上有少肥邊位, 本身亦有調味, 就這樣都已經很好吃. 但配上濃味的欖角, 變得有點畫蛇添足及喧賓奪主了.
煎蓮藕餅
蓮藕片中間界開再釀入新鮮鯪魚肉, 由於慢火煎, 所以唔會太油膩, 再加上蓮藕片不算吸油之物, 魚肉新鮮所以吃不到魚腥味, 因為我對"腥"都頗敏感, 這食法真的吃出外脆內鮮!
砵仔焗魚腸
自己好奇怪, 雖然唔食魚, 但偏愛魚腸焗蛋. 可惜外面很多店的魚腸焗蛋都未有相同問題, 就係廦唔走這股魚腥味. 但這裡處理/ 選魚腸做得非常出色, 完全吃不到魚腥味, 胡椒粉都可以慳返, 再加上配上油條, 跟蛋一起焗, 除了賣相外, 味道更加好, 魚腸份量亦充足, 在面的魚腸被焗過後更有脆皮的感覺, 配上白飯一起吃真係非常滿足!
瓦罉煎焗西江魽魚
唯一未有碰過的菜式, 所以未能作任何意見, 只知道幾位愛魚之人都埋頭苦幹地吃, 相信應該不錯吧!

開開心心, 高高興興地過了一晚, 懶埋是河鮮還是大魚, 友情氣氛都不會變!
啫啫芥蘭煲
煎蓮藕餅