2020-04-08
呢一間火鍋店已在西環開業多年,一直都不乏捧場客。即使而家新型肺炎肆虐全城,餐廳都有唔少客人黎打邊爐。不論任何時候,香港人都咁喜愛恰下恰下。一坐低,侍應生就遞上兩碗暖入心嘅紅棗雪耳糖水,甜絲絲的好滋潤。湯底係以人頭費計算,一位收費$38,一個湯底同埋鴛鴦湯底收費一樣,我地唔想食辣所以揀左大骨湯。湯底呈奶白色,不但有陣陣香濃嘅豬骨味,仲有濃厚嘅骨膠原,美味又養生。湯底仲加入左紅蘿蔔、粟米同紅棗,令湯味更鮮甜。呢度嘅好處係所有食材都可以點半份,啱晒情侶兩個人黎食,半份份量啱啱好,每樣事少少可以試多幾款唔同嘅食物!手打墨魚滑($46)超級爽口彈牙,一定要試。美國安格斯優質肥牛($118) 百幾蚊得幾片,而且牛肉切得好厚,咬落口感有點老,質素實在麻麻哋。特色迷你燕餃($32)同埋鮮竹笙($32) 燕皮係用魚肉打成嘅咬落鮮味彈牙,口感特別。竹笙吸哂湯汁嘅精華,好好味。重慶炸酥肉($32)食落舌頭感覺麻麻痹痹幾過癮;豬肉條炸到酥脆香軟,食到停唔到口!功夫萵筍片($22) 萵筍唔係好多地方有得食,呢個萵筍切到好薄,而且擺到成棵花咁非常有心思,難怪叫做功夫萵筍片!嫩牛肉($42)同埋蟹柳($32) 牛肉
嫩牛肉($42)同埋蟹柳($32) 牛肉食落真係好嫩滑,我覺得比起肥牛更加好味同抵食!
一份油麥菜,非常新鮮,滾一滾就食得,小心煮得太耐會冇咗爽口嘅口感。