2017-06-07
我地五個都係打邊爐怪,個個星期都去烚下烚下。真係要好似五色戰隊咁擺番個pose 先!今日又番來香港仔大本營,去食新開的"囍"!.一坐低點好餐,點咗$168 餐。急急腳出去要自己夾的蔬菜區走番轉。蔬菜都好多款。.仲有丸呀之類。我地幾個食肉獸,都係食丸多。夾咗好幾轉。有4/5款丸,另外仲有腸仔紅腸咁。refill 得好快,基本上未見過斷貨!.吃過其他香港仔的打邊爐,都無木瓜椰子雞湯底,那我地就點呢個試試!椰子水一滾開果陣香味,令人食慾大增,而雞件先同椰子煮開,整個湯底都變了雞湯!雞件受了椰子水的加持,好滑好香。而雞隻比較肥美,怕肥的先用湯殻把油𢳂走就得。.跟餐有豬、肩胛牛、雞、牛脷。每樣會預先上兩盒(我地5人)。唔夠可以再叫,咁仲好,試過好食先再點。.肩胛牛的油花好靚,食落滿滿油花香。朋友話肩胛牛肉的油花多又易溶,所以這個部位最適合打邊爐!我地這款仲叫多了8碟!.牛脷就好有咬口,好爽口。平時燒的食厚切就好柔軟,而家打邊爐食薄切依然好多肉汁!.豬是用上黑豚肉,豬味比較溫和,肉質不鞋口。.無啦啦我朋友點了個天婦羅,佢話見到餐牌,吊起咗佢想食煎炸野嘅引。$18散叫,有大蝦同野菜選擇。野菜有冬菇等
豬是用上黑豚肉,豬味比較溫和,肉質不鞋口。
無啦啦我朋友點了個天婦羅,佢話見到餐牌,吊起咗佢想食煎炸野嘅引。$18散叫,有大蝦同野菜選擇。野菜有冬菇等等。天婦羅個炸漿唔厚,唔會食到一口粉。冬菇炸得好juicy,熱辣辣好正!
最後食埋甜品,呢餐就滿足哂啦!
任飲任食真係好啱我地五個打邊爐怪!