2011-10-01
話說前日打風,無la la多左日假,剛落8號風球我就同阿媽到將軍澳牛陣.,打算同阿媽去食牛陣打下邊爐,去到見到未開門但門口已聚集左十零人o係度等,等左一陣先有個職員走出黎準備開檔,我地個個都走埋去問佢今日會唔會因為打風而加價(因為呢間牛陣早有前科)職員都唔敢肯定,於是走入去問,後來有一個似係經理/話得事ge職員出黎話因為打風,今日冇來貨,變左唔多夠$98蚊級數ge牛肉,而家門口呢一批客人重夠分,後到ge客人就要食$148級數ge牛肉,重話佢地6點開門,叫我地入去座低等位,咁既然冇臨時加價,我地就決定食牛陣la! 等到6點入座,剛座落張凳度,先前走出黎講野o個位經理/話得事ge職員走埋黎細細聲同我地講,廚房得返一條牛肉(我估佢意思係98蚊級數o個隻牛肉)唔夠咁多人分,所以今晚都係要$148一位….我同我媽即時反問o個位職員,點解先前問左你地幾次,你地都話係98蚊一位,而家入到黎座低曬,先話要148一位呢?咁同厄我地入黎座低之後,o禁住黎搶有咩分別??最後我地都係冇食到就走左,今次打咁大篇野出黎係想俾食客知呢間野ge古或招數