2021-03-09
講到香港既街頭小食,即刻就會諗到雞蛋仔。媽咪雞蛋仔係好多區都有分店,佢已經連續幾年攞到米芝蓮既推薦,雖然價格係偏貴,但係勝在有好多特色口味,例如係鹽燒紫菜粟米🌽栗子🌰芝士🧀牛油果🥑等等,同埋粒粒雞蛋仔都好足料,所以就算佢賣得貴啲都一樣咁多人食😋 1⃣️伯爵茶朱古力雞蛋仔($30)呢個可以話係我食過最好食既雞蛋仔😳佢真係做到外脆內軟,而且入面唔係食空氣,係真係見到滿滿朱古力係到😋超正。伯爵茶味既雞蛋仔係真係未見過,而佢又真係做到好濃既伯爵茶香🍵甚至我覺得佢伯爵茶既茶香仲強過朱古力味👍好好味。食完唔會覺得好濟,而且個雞蛋仔食落唔會好乾,唔會覺得一定要狂飲水先食到。 2⃣️宇治抹茶牛乳豆花($26)嗌雞蛋仔再嗌野飲可以減4蚊。呢杯抹茶牛乳豆花幾唔錯,不過就甜左少少,冇抹茶既回甘,不過佢呢度又唔係專做飲品既,所以咁既質素已經幾唔錯。抹茶牛奶呢個組合本身已經冇得輸,加埋豆腐花係底幾好味,而且佢豆腐花既份量都幾多,令到個抹茶牛奶多左一層口感,亦都感覺幾清新 😌
1⃣️伯爵茶朱古力雞蛋仔($30)
2⃣️宇治抹茶牛乳豆花($26)