2021-12-23 41 views
係觀塘做完嘢係時候食晚餐,上網見到呢間居酒居好似唔錯,慢慢散步過去。居酒屋位於宏利大廈,即觀塘碼頭附近,食完可以去巴士總站坐車~一入門口已經見到好日本feel嘅裝修,而且咁岩有卡位可以自成一角!餐廳會提供Menu但因為疫情已全改用手機落單。 食物種類都唔少,刺身,串燒,炸物,鍋物等等。🌟南蠻炸雞籃 $68🍗炸雞好大塊,啖啖肉🍗炸漿唔厚,外脆內嫩,雞肉仲有肉汁🍗炸雞上面有厚厚的沙律醬,或者可以用附送嘅醬汁,酸酸地中和炸物嘅油膩感🌟牛舌串燒 $38/串🥩嚟到居酒屋,當然要叫串燒!串燒種類都唔少🥩牛舌燒得剛好,咬落爽口🥩調味亦都剛剛好,唔會太咸,配酒一流🌟白鱔 $45/串🐟唔係成日見有燒白鱔!🐟白鱔肉質爽口,冇魚骨🐟加咗日式醬汁燒,有少少似鰻魚汁,不個個人覺得醬汁少啲會更好🌟北海刺生丼 $118🍣丼飯有7種刺生,舖滿成個碗,好吸引🍣可以要求少/多飯,叫咗多飯送湯🤣🍣當中最好食係油甘魚,魚肉滑膩又有魚香🌟鹿兒島甘薯豚肉鍋 $168🥓甘薯豚原來係鹿兒島出名的黑豚,係飼料內加入咗薩摩番薯,豚肉肉質柔軟同更鮮甜🥓滾熟後食落冇雪味,肥瘦適中,清爽但唔油膩!🥓湯底唔係平時嘅清湯,係濃郁豬骨湯🥓鍋入面有好

🌟南蠻炸雞籃 $68
🍗炸雞好大塊,啖啖肉
🍗炸漿唔厚,外脆內嫩,雞肉仲有肉汁

🌟牛舌串燒 $38/串
🥩嚟到居酒屋,當然要叫串燒!串燒種類都唔少
🥩牛舌燒得剛好,咬落爽口
🥩調味亦都剛剛好,唔會太咸,配酒一流

🌟白鱔 $45/串
🐟唔係成日見有燒白鱔!
🐟白鱔肉質爽口,冇魚骨

🌟北海刺生丼 $118
🍣丼飯有7種刺生,舖滿成個碗,好吸引
🍣可以要求少/多飯,叫咗多飯送湯🤣
🍣當中最好食係油甘魚,魚肉滑膩又有魚香

🌟鹿兒島甘薯豚肉鍋 $168
🥓滾熟後食落冇雪味,肥瘦適中,清爽但唔油膩!
🥓湯底唔係平時嘅清湯,係濃郁豬骨湯
🥓鍋入面有好多蔬菜,另外有隻生雞蛋俾你加入湯或者沾熟豬肉

去到居酒屋,當然要飲酒!酒的種類都唔少,有啤酒,sake等。

總結:邊飲酒邊傾計,加上位置較遠離觀塘中心,有種日本感覺。食物價錢唔算貴但質素都高,適合和朋友們一齊聚會
Type of Meal
Dinner