2017-03-18 208 views
兩口子一向愛吃火鍋,不過兩個人打邊爐,閒閒地都要幾百蚊落樓,老實說價錢的確有點貴。不過早前瀏覽網評時,得知上環皇后大道西百匯電腦城最近開咗間名為《煮道》的一人火鍋專門店,據說店裡的鍋物,定價親民,最平七十幾蚊已經有交易,十分划算抵食。原來餐廳是來自美國,在當地設有 2 間分店,而香港則是海外第一間。其實之前在中環上班時,經常會和同事來這個電腦商場飲茶食晏,所以對周圍的環境,絕不陌生。揀了個周五晚到訪,餐廳藏身於1樓A區,踏進店,嘩!地方比預期大,座位非常闊落,就算人多來亦絕對唔會感覺迫狹。拿起店員遞上的餐牌細看,鍋物選擇甚多,包括有三款星級精選鍋,可配牛肉、黑毛豚肉或羊肩肉、環球海鮮鍋、全丸滿座鍋、麻辣雞煲、麻辣豬手煲、韓式部隊鍋、韓式牛肋鍋及日式壽喜燒等。至於湯底方面,客人亦可以自由選擇,細心一數,共有 11 款,包括清湯、韓式部隊湯、香辣湯、四川麻辣湯、泰式冬蔭湯、沙嗲湯、金黃南瓜湯、健康番茄湯、日式壽喜燒湯、忌廉磨菇湯、清甜粟米湯。先揀鍋物,再選湯底。老公愛吃牛,特意為他選了星級精選鍋配CAB安格斯牛肉 ($98),而湯底方面就揀咗沙嗲湯。雖然話係一人分量,但原來都幾大煲,相信兩
先揀鍋物,再選湯底。老公愛吃牛,特意為他選了星級精選鍋配CAB安格斯牛肉 ($98),而湯底方面就揀咗沙嗲湯。雖然話係一人分量,但原來都幾大煲,相信兩個女仔 share 來食都會夠飽。滾起後先嘗一口湯底,沙嗲味香濃兼有明顯的花生味,而且入口亦沒過杰的質感,唔錯。再挾起鍋內的安格斯牛肉細看,切得厚薄一致,而且脂肪分佈平均,灼熟後馬上一試,肉質柔嫩,富嚼勁,加上沙嗲的洗禮,吃起來特別惹味。
至於我點的星級精選鍋配美國極黑毛豚肉 ($98),湯底方面就揀咗賣相血紅色嘅番茄湯,據店員稱,湯頭用鮮番茄熬煮,並沒加入茄膏,所以嘗起來會帶陣陣鮮茄的酸香。呷一口,果然味鮮兼酸甜適中,啖落更散發出天然的茄香,令人胃口大開。至於鋪面的黑毛豚肉,水準亦絕不比牛肉遜色,入口柔滑富脂香,而且在湯鍋內灼多久也不欠肉味,犀利!
配料方面,其實兩個鍋物所跟的配菜,基本上都係一樣,有雲耳、鮮冬菇、蟹棒、鳴門卷、金菇、粟米同墊底的椰菜。至於丸類,據說全部都是出自香港肉丸品牌振興,有花枝丸、黃金魚子丸、薑汁皮蛋貢丸、魚蛋小籠包、福寶等。幾款之中,個人較愛薑汁皮蛋貢丸,入口皮蛋味突出之餘,食落仲會有陣陣薑香,非常之有驚喜。魚蛋小籠包,水準亦不俗,用魚蛋代替小籠包皮,入面包住豬肉,食落好 Juicy。
另外每一客鍋物都會配有一碗白飯或糬粉,無飯瘾嘅我,當然是選了後者,薯粉浸泡後索盡湯汁,入口既煙韌又入味,好吃。
順帶一提,店裡有杯裝飲品供應,選了台式珍珠奶茶 ($22) 同煮道洛神花茶 ($22),前者奶茶味道剛好,入口不會太甜,茶味突出,而且杯內的珍珠,粒粒都好煙韌彈牙;而老公就較愛洛神花茶,讚味道帶天然酸香,既清新又有解膩功效。其實就算無朋友陪,都可以一枝公嚟浪漫吓!
2017-03-17
$132 (Dinner)