2020-11-15
泰式餐廳 橙象每日都有一款$1菜式 識揀識食嘅我地當然就緊係星期三去大角咀分店食 因為只需惠顧主餐牌兩款菜式 就可以以$1換購一條明爐烏頭魚!估唔到7點去到已經滿座 好彩等左大約10分鐘到就可以入座▪️咖喱海鮮脆包盅$148黃咖喱濃稠 甜甜地 食落唔辣 香氣十足麵包外層微脆 內層鬆軟索晒咖喱汁 相當惹味 脆包裡面仲有唔同類型嘅海鮮 魷魚 蝦 青口 魚塊等▪️椰青焗海鮮飯 $104椰青焗飯即叫即製 想食既話就要等15分鐘焗飯份量十足 多到就黎滿瀉海鮮飯上淋滿creamy嘅椰漿 飯中加有多款配料 椰子乾 腰果 椰絲 提子乾 粟米 青豆 蘿蔔 口感非常豐富個人特別鍾意當中軟腍既椰青肉 海鮮份量亦唔少 有多隻彈牙嘅蝦 魷魚 青口 幾乎每啖飯都有不同口感 如果可以再多啲椰漿就好啦▪️泰式明爐烏頭魚 +$1 (原價 $169)最鍾意佢長期有明爐熱住條魚 咁就可以隨時食到熱辣辣嘅烏頭魚魚新鮮 質地唔嚡 湯汁酸酸鹹鹹 食落同酸菜魚有幾分相似 仲有索滿湯汁既菇同肉碎 當烏頭魚沾上旁邊既泰式辣汁 酸酸辣辣非常開胃▪️椰青 $42食泰國菜必選!清甜清新 飲落透心涼▪️椰汁珍多冰 $28椰汁濃郁 好鍾意珍多既口感 綠色
估唔到7點去到已經滿座 好彩等左大約10分鐘到就可以入座
▪️咖喱海鮮脆包盅$148
黃咖喱濃稠 甜甜地 食落唔辣 香氣十足
▪️椰青焗海鮮飯 $104
椰青焗飯即叫即製 想食既話就要等15分鐘
焗飯份量十足 多到就黎滿瀉
▪️泰式明爐烏頭魚 +$1 (原價 $169)
最鍾意佢長期有明爐熱住條魚 咁就可以隨時食到熱辣辣嘅烏頭魚
▪️椰青 $42
食泰國菜必選!清甜清新 飲落透心涼
▪️椰汁珍多冰 $28
椰汁濃郁 好鍾意珍多既口感 綠色粉條清甜爽滑 就算啲冰融左 都唔會變得好稀
整體而言 價錢合理 一蚊菜式相當划算 食物屬水準之上 可以一試!