2020-08-30 596 views
已經好耐無食過雞煲,聽中學同學推薦上水舊墟有間又平又好食嘅雞煲同串燒,即刻約出嚟試吓佢。因為疫情關係,好耐無返過大陸食椰子雞煲啦。香港好多地方都只得麻辣雞煲揀,要讚吓呢度有椰子湯底,清甜又香椰子味,煲內仲有一片片嘅椰肉可以食,湯底都唔馬虎、十分足料!雞嘅份量亦都十足,有成隻雞,唔驚唔夠食呀。火鍋配料方面好多款式揀,推薦款式有豬紅,仲有平時好少會見嘅紅薯粉都有好煙韌,平時鐘意食酸辣粉嘅一定要試吓啦!呢度除咗雞煲火鍋之外,仲點少得試埋串燒。串燒方面好多款揀,由海鮮到肉類都有。我地今次就試咗幾款。特別推薦豬頸肉,大大份,燒到好香,食落唔會韌。另外仲有串燒雞軟骨、牛舌同牛柳粒。串燒真心推薦,全部都好香孜然味。

好煙韌,平時鐘意食酸辣粉嘅一定要試吓啦!