2019-08-29
收工臨時決定同媽媽去撐台腳,大概六點去到,店內稍顯冷清,店家比左張三人枱,坐得舒服闊落。第一次試食,睇完Openrice推介叫左蒜蓉蟶子,泰式象拔貝,麻辣鮑魚和鹽燒䱽魚,但睇menu有深海泥鯭,因為是剛剛才落單,即時叫店家幫忙改單,店家都樂意幫忙,再遲些都唔好意思叫店家改單了特意叫齊唔同醬汁試味。蒜蓉味發揮到水準,非常香,襯得海鮮更甜;泰式味有小小帶酸,見到明顯辣椒仔,所以都有返咁上下辣味,但媽媽似乎更喜歡蒜蓉;水煮麻辣味也很不錯,令我想起在四川食的麻辣火鍋,煮鮑魚呢d冇乜味既野襯到絕。我食到少少辣,整體調味我完全接受到,但好辣既人可能要落單時講明加辣才會過癮。自己叫左碗白飯,海鮮撈飯好食到停唔到口。最後同媽媽encore一輪貝類和蟶子,兩個人總共叫左7樣,媽媽來之前有食下午茶,我自己叫碗白飯都叫飽,埋單每人$130,食得非常開心。佐敦一出行5分鐘就係到,之後會再encore,下次可能食得再放d😂