2023-05-23
最近好忙,晚餐都唔想煮,所以今日放工買外賣算🙈因為想食台灣菜,發現上環有間台式外賣店,食物種類都唔少。如果兩個人,menu 上仲有個2人餐幾抵食!🌟招牌雙人套餐 $238🍱套餐包括自選麵飯各一款、滷味拼盤、肉燥青菜、九份芋圓、珍珠奶茶及冬瓜茶🍱滷雞腿肉燥飯:份量都幾多,雞腿滷得入味,上面舖滿肉燥,搭配上白飯,味道非常濃郁🍱另一個叫咗麻辣牛肉麵(+$5 刀削麵),辣度個人覺得太辣,但湯底香甜🍱刀削麵麵條彈牙有嚼勁,配上麻辣湯底,辣得過癮🍱套餐包左珍珠奶茶同冬瓜茶,剛好俾我解辣🍱滷味拼盤:有豆腐同丸,都入味🌟肉燥乾拌麵 $59🍲肉燥乾拌麵本身係用台灣幼麵🍲除咗肉燥仲有滷花枝丸🌟鹽酥雞🍗食台灣嘢點可以唔食鹽酥雞呢?🍗鹽酥雞外皮酥脆,雞肉則鮮嫩🍗加上適量嘅鹽同埋胡椒調味,作為餐前小食正🌟椒鹽花枝丸🍢花枝丸都係台灣好出名嘅小食🍢花枝丸幾彈牙,表面炸過後加上椒鹽調味,啱晒搭配啤酒或其他飲品食🌟滷台式貢丸🍢貢丸口感彈牙,滷汁入味,好食🌟九份芋圓 (套餐)🍡最後食碗芋圓完滿!🍡有芋圓同地瓜丸,兩個都好Q彈❤️總結:五斗米食物質素唔錯,價格亦比較實惠,尤其雙人餐同全日便當,性價比高!職員亦好nice!值得
🌟招牌雙人套餐 $238
🍱刀削麵麵條彈牙有嚼勁,配上麻辣湯底,辣得過癮
🍱套餐包左珍珠奶茶同冬瓜茶,剛好俾我解辣
🍱滷味拼盤:有豆腐同丸,都入味
🌟肉燥乾拌麵 $59
🍲肉燥乾拌麵本身係用台灣幼麵
🍲除咗肉燥仲有滷花枝丸
🌟鹽酥雞
🍗食台灣嘢點可以唔食鹽酥雞呢?
🍗鹽酥雞外皮酥脆,雞肉則鮮嫩
🍗加上適量嘅鹽同埋胡椒調味,作為餐前小食正
🌟椒鹽花枝丸
🍢花枝丸都係台灣好出名嘅小食
🌟滷台式貢丸
🍢貢丸口感彈牙,滷汁入味,好食
🌟九份芋圓 (套餐)
🍡最後食碗芋圓完滿!
🍡有芋圓同地瓜丸,兩個都好Q彈❤️
總結:五斗米食物質素唔錯,價格亦比較實惠,尤其雙人餐同全日便當,性價比高!職員亦好nice!值得一試!