2017-06-22
今日心血來潮想食中菜 尤其係有鑊氣既小炒!終於係openrice搜尋到一間位於佐敦既菜館 室內有冷氣開放兼食物價錢相宜店裡有好多優惠推廣 最令我驚訝係買一送二既啤酒平均$6就買到一枝大啤酒!!仲有多款優惠海鮮套餐 其實真係好抵食 如果人多叫套餐就最好不過雖然套餐好吸引 但因為今次只有兩個人食 費事浪費食物所以最終都係散叫(但每碟份量都超多)招牌四小碟(上)手拍青瓜:用辣椒醬醃制而成既冰凍青瓜爽脆新鮮 可能加左少少醋所以味帶酸 當做開胃小菜一流(下)涼伴小木耳:木耳經醋同辣椒醃製過後變得酸酸甜甜 口感爽脆(左)椒鹽豆腐:豆腐可以炸得更上色同入味 但味道都okay(右)黃金苦瓜:個人最欣賞既一道前菜 佢唔係普通炸苦瓜 而係蛋黃醬炸苦瓜雖然炸物熱氣但同時有苦瓜幫助清熱 食多幾件都唔怕雙蔥爆牛柳粒牛粒香嫰唔靭 牛味偏重而且份量多 絕對無呃秤!!可以媲美大排檔既鑊氣小炒啫啫芥蘭煲完全無filter過既一張相 芥蘭炒得相當翠綠色香味都有 而且上面仲有肉碎 送飯食一流!瑤柱蛋白炒飯瑤柱酥炸過後味道反而更濃郁 咬落似絲!
招牌四小碟
(左)椒鹽豆腐:豆腐可以炸得更上色同入味 但味道都okay
雙蔥爆牛柳粒
啫啫芥蘭煲
瑤柱蛋白炒飯
瑤柱酥炸過後味道反而更濃郁 咬落似絲!