2021-05-17 122 views
今日喺大澳坐船返屯門,喺屯門碼頭一落船就勁肚餓,內心真係好想食餃子,OpenRice一下,竟然發現屯門碼頭沿着路軌直行,就搵到呢間餃子店,呢間舖頭喺正Circle K隔離,主要做外賣生意,由於天氣太熱嘅關係,我嗱嗱聲買咗三打生餃子外賣,就即刻坐的士返屋企煮嚟食!我就叫咗呢三款餃子:1. 韭菜餃子(一打)46HKD2. 香茜餃子(一打)46HKD3. 芹菜餃子(一打)46HKD短短企左5分鐘,已經超級多街坊客落嚟買餃子食,除咗外賣生餃子,亦都有煎餃子同湯餃子買,係即叫即做嘅,聽佢哋講大約要等10分鐘左右!隔離有間便利店,我見啲街坊客一買完就去便利店涼冷氣!非常方便😁再講過我三打餃子,每一隻餃子都包到脹卜卜,好似荷包咁!係佢哋放入餃子盒之前,會好貼心咁將麵粉灑落餃子盒度,等餃子唔會癡喺個盒度,而且呢間舖頭用訂製嘅餃子盒,令每隻餃子唔會黐埋一齊,唔似得其他舖頭咁,只係用發泡膠盒,非常落本💰每隻餃子都包咗好多餡料,而且餃子嘅餡料調味啱啱好!一咬落去就會食到好多肉、同埋蔬菜,口感非常豐富,而且蔬菜都好新鮮,證明佢無放得太耐!佢哋嘅餃子皮做得厚薄適中,非常好味,唔知佢哋新年會唔會做一啲特別嘅餃子皮

我就叫咗呢三款餃子:
1. 韭菜餃子(一打)46HKD
2. 香茜餃子(一打)46HKD
3. 芹菜餃子(一打)46HKD

每隻餃子都包咗好多餡料,而且餃子嘅餡料調味啱啱好!一咬落去就會食到好多肉、同埋蔬菜,口感非常豐富,而且蔬菜都好新鮮,證明佢無放得太耐!佢哋嘅餃子皮做得厚薄適中,非常好味,唔知佢哋新年會唔會做一啲特別嘅餃子皮,例如,紅蘿蔔汁嘅餃子皮,咁就夠晒意頭啦😻😻!

另外,仲要講講佢哋嘅菜莆,非常香濃嘅蝦米味,而且香香辣辣,非常之開胃!最令我意外嘅係,佢哋竟然係用柚子醋,而唔係傳統嘅黑醋,更加開胃同有新鮮感😻

TakeAway
  • 芹菜餃子