💁‍♀️💁‍♂️ 29/6/2023(Thu), Dinner🍽💁‍♀️為食妙妙同💁‍♂️A先生就間中都會去中環嘅蘇豪區搵食,至於西灣河嘅蘇豪東我哋就比較少去。知道呢度嘅梅吉涮涮鍋有和牛任食火鍋🍲,個湯底仲會有隻好得意嘅冰牛牛🐮,今晚一於去新地方食個得意冰牛牛火鍋🍲先!而今晚我地order咗:🔆 全日放題套餐A - 日本黑毛和牛 +日本米豚肉(任食120分鐘)($298/person)落單之後先選擇湯底,因為係一人一鍋嘅關係,所以💁‍♀️為食妙妙同💁‍♂️A先生可以各自揀一款湯底。店方提供共5款湯底可供選擇,分別係:梅吉鍋、日式海草美顏鍋、芝士🧀️湯鮮茄🍅鍋、酸辣🌶️鍋同麻辣🌶️仙鍋。最後我哋揀咗芝士🧀️湯鮮茄🍅鍋同埋麻辣🌶️仙鍋,上枱時先有個鍋同埋湯底,之後侍應會加入一隻可愛嘅冰牛牛🐮入鍋入面,原來隻冰牛牛🐮係雞湯嚟嘅,慢慢溶化之後就完成個湯底可以打邊爐🍲。芝士🧀️湯鮮茄🍅鍋蕃茄🍅味道香甜,帶點蕃茄嘅甜味,店方另外會俾一小碟芝士🧀️俾你放入鍋內。而麻辣🌶️仙鍋則有十分香濃嘅麻辣味道,呢個味道仲隨住湯底越滾越變得濃郁,非常刺激,適合喜歡麻辣嘅💁‍♀️為食妙妙。店方用嘅係日本十勝產和牛,視乎客人選擇嘅套餐而提供唔同級

而今晚我地order咗:

店方用嘅係日本十勝產和牛,視乎客人選擇嘅套餐而提供唔同級數嘅和牛,我哋選擇嘅A套餐就無指定級數,但牛肉上枱時嘅油花分佈都好靚,入口軟嫩有油脂香,當你食到咁上下侍應就會再上另一盤肉俾你,又或者可以向侍應落單都得。而豚肉則肥瘦得宜,食落有肉味又有油脂嘅香氣。

其他配料、醬料同飲品可以去到近門口嘅自助區自取。

配料方面都有唔少選擇,大路嘅蔬菜都好新鮮翠綠;粟米🌽都有兩款可以揀,除咗一般嘅粟米🌽,仲有糯米粟;其他蔬菜仲有海帶、蘿蔔、萵筍等;丸類、午餐肉、鵝腸同埋鵝肝等都有供應,鵝腸肥美,煮熟口爽脆油潤;鵝肝比較少見,切件再煮完入口軟糯好食;另外仲有海鮮例如蟶子、青口、蜆、沙白、翡翠螺、蝦、原條小䱽魚、鯇魚件都有提供。

飲品方面就有原支嘅米水紅豆🫘爆珠、鮮龍眼肉爆珠冰茶、豆漿、初戀青提爆珠冰茶同埋洛神花芒果爆珠。全部飲品都唔係好甜,飲落清清哋,飲多少少都唔怕。比較特別嘅有米水紅豆🫘爆珠,紅豆🫘味嘅爆珠同清甜米水都幾夾;初戀青提爆珠冰茶加有薏米,有清熱祛濕同健脾之效;洛神花芒果爆珠就酸酸甜甜,十分開胃消滯。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 餐廳冷氣足夠❄️,最重要係每個鍋嘅位置都好似韓燒咁有抽氣系統,抽走晒啲水蒸汽,唔會邊食邊俾蒸汽蒸住塊面

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳門口沿路都有一堆錶位🅿️,等一等應該唔難有位
👉🏻 西灣河港鐵站行過嚟大約10分鐘左右,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-06-29
$330 (Dinner)