2022-06-19 54 views
尚夢飲食集團旗下嘅泰國菜館5月8日開業 開左一個月左右(好耐之前食過尚上下夏嘅雞煲,入到呢間泰國野食先知同一集團 唔係咩特別野 都係just講下 呵呵)侍應姐姐有不斷推介食乜好同時又會關心返食物嘅質素係好親切有禮嘅香港好似10間有9間泰國餐廳都係泰國人做廚 呢間都不例外😌珍多椰汁冰 $28 💚個日男朋友話要飲椰汁野所以叫了這杯 天氣咁熱 凍冰冰就岩了一路飲一路傾其實咩係珍多冰?答:是印度尼西亞爪哇地區的傳統冰凍甜點。綠色粉條或作粉糕,印尼傳統珍多冰之粉條乃用糯米粉所製成,並以斑蘭葉等食用色素染色⋯⋯《維基百科》原來係來自印尼😯不過呢杯啲綠色粉條太爽有啲偏硬,我自己就比較鍾意軟淋淋啲。泰式酸辣鳳爪 $69🌶🌶佢有兩條辣椒嘅辣食下食下的確都幾辣 但又唔係話勁辣好食😋岩晒重口味 份量又多有成十幾隻馬拉盞炒椰菜苗 $69💚食泰國野 成日都會叫椰菜苗鍾意佢好脆口呢碟都好食 不過覺得可以再香啲啲汁再濃啲就好喇 而家有啲稀重口味嘛泰式蝦醬肉碎炒飯 $69🤍炒飯中有啲櫻花蝦仔令個飯好香塊蛋好特別食落口感好似豆卜但就冇乜蛋味點解可以整到咁🤨又唔係難食但就覺得好搞笑係幾抵食 唔錯‼️
尚夢飲食集團旗下嘅泰國菜館

珍多椰汁冰 $28
💚
個日男朋友話要飲椰汁野
所以叫了這杯 天氣咁熱 凍冰冰就岩了
一路飲一路傾其實咩係珍多冰?

原來係來自印尼😯

不過呢杯啲綠色粉條太爽有啲偏硬,我自己就比較鍾意軟淋淋啲。
泰式酸辣鳳爪

泰式蝦醬肉碎炒飯 $69
🤍
炒飯中有啲櫻花蝦仔令個飯好香
塊蛋好特別食落口感好似豆卜但就冇乜蛋味
點解可以整到咁🤨又唔係難食但就覺得好搞笑

係幾抵食 唔錯‼️
$130 (Dinner)
泰式酸辣鳳爪
馬拉盞炒椰菜苗