2017-04-15 243 views
出邊食餐粥底火鍋,閑閑哋都要四百幾五百幾人頭落樓,終於比我遇上一間平靚正嘅餐廳,二百頭埋單!望鋪頭門面係會令人卻步,如果唔係阿哥大力推薦,我都唔夠膽入去食🙈點餐玩法係海鮮套餐,可以揀選白粥粥水定係蕃茄薯仔湯底,我建議係鍾意先苦後甜嘅就揀白粥粥水,因為最尾嘅海鮮鮮味,會響粥底完全發揮到極致。鍾意先甜後苦嘅就揀蕃茄薯仔湯佢可以將提鮮,將海鮮嘅鮮味提升到另一個層次😋但煲粥底嗰陣就會俾蕃茄味搶晒海鮮味,所以兩個粥底都係矛盾嘅選項🙈個人進餐建議係先食蟹,令蟹膏嘅鮮味溶響湯中,打後嘅海鮮都會充滿咗蟹膏味😋如果想食清每一款海鮮嘅味道,應該就將蟹放到最後,但食到中段已經飽飽地,所以我寧願將最精彩嘅海鮮放到最前😆