2025-02-04
上星期約班朋友去大埔食燒肉放題,決定盡情食個飽飽。這餐廳地點都幾方便,就在大埔廣場,大家都就腳。刺身種類都幾多,整體感覺新鮮,無限供應。我比較喜歡三文魚,油脂相間,都幾肥美,油香滿滿。帶子都唔錯,雖然不是很大,但爽甜有鮮味。燒肉種類相當多,豬、牛、羊、雞、魚,樣樣都有,牛扒燒起來好香,入口軟滑有口感,加些燒烤醬更美味。燒三文魚骨都好味,雖然說是骨,其實都好多肉,近骨的肉更嫩,吸收大量奧米加3,而且充滿油脂的香味。除燒烤還有不是熟食,真是應有盡有,有沙律前菜,蒸中式點心,壽司,炸物等等,要全部試晒真有一點困難,我覺得壽司幾好味,而且有不少款式。一邊燒烤可一方打邊爐,嫌烤肉太膩滯,可以食些青菜、菇菌解解滯,相當唔錯,而且火鍋生料都有好多選擇。甜品種類也多,各式奶凍雪糕都有,但我最喜歡自助甜品bar,自己調配,仙草、白涼粉好食,夠Q彈,加些奶更香滑美味。