2022-09-23 44 views
上星期去完酒店自助餐,對生蠔念念不忘。知道Deer Kitchen 做緊$10隻生蠔,就一於黎試吓。我哋6點半就已經到左,都仲未開始有客人,可以包場😂 一入門口左手邊就有2個大雀籠,絕對係打卡熱點。餐廳走簡約田園風格,整體感覺自然非常舒服,而且每張枱都有射燈照住,夠光猛食物都靚啲😎首先Order左6隻生蠔 @$10有賣相有實際。雖然細細隻,但好夠鮮甜,肉亦都夠爽脆,$10 一隻真係好抵食,好過去食酒店buffet😎我哋叫左個Dinner Set,包餐湯、前菜、主食同餐飲 $268是日餐湯係忌廉甘筍湯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻忌廉味唔重,反而清清地帶出甘筍嘅香味,有一種raw嘅感覺,實在唔錯。前菜加$38 芒果蝦肉牛油果他他 👍🏻👍🏻啲一味我覺得太清淡。芒果夠甜,蝦肉亦都好爽脆,但整體就係將芒果、蝦肉同牛油果放埋一齊,唔係好食到有咩味。可以考慮轉用蟹肉、三文魚之類味道較濃味嘅食材,再加啲蛋黃醬,整體層次應該會提升好多。主菜係焗威靈頓三文魚 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個威靈頓三文魚係好食嘅,即叫即焗(真係等咗30分鐘),上枱嘅時候熱辣辣。酥皮焗得夠趣亦都好香,入邊塊三文魚扒真係不得了,好Juice亦都

首先Order左6隻生蠔 @$10
即開生蠔

是日餐湯係忌廉甘筍湯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
忌廉甘筍湯

前菜加$38 芒果蝦肉牛油果他他 👍🏻👍🏻
芒果蝦肉牛油果他他

主菜係焗威靈頓三文魚 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個威靈頓三文魚係好食嘅,即叫即焗(真係等咗30分鐘),上枱嘅時候熱辣辣。酥皮焗得夠趣亦都好香,入邊塊三文魚扒真係不得了,好Juice亦都好夠肥美,啲肉仲好嫩一啲都唔鞋。至於個菠菜芝士餡,我覺得可以多啲忌廉芝士,濃味少少會更加配搭個酥皮同三文魚。

另外再叫左個意式焗芝士肉丸 $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個肉丸好juicy,除左芝士仲有好香濃嘅蕃茄醬,整體都好配合唔會太咸,好食
意式焗芝士肉丸

跟餐有個餐茶,叫左個凍檸茶
糖水係分開上的,啱晒想走甜嘅人士。不過… 凍檸茶點解會冇檸檬嘅? 😂
凍寧茶

我哋見啲特飲咁靚,都叫左2杯打卡:
1)酸莓樂園 $48
雖然叫莓,但飲唔出士多啤梨嘅味道,應該冇用新鮮水果黎調製,酸酸甜甜算係幾開胃。
2)綠島奇遇 $48
唔係好飲得出用咩做,但酸酸甜甜幾得意。

總括而言,裝修別緻打卡一流,生蠔生鮮好食,主菜亦唔錯,廚房絕對比水吧出色。

食物:❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️
酸莓樂園  /  綠島奇遇
2022-09-22
$303 (Dinner)
即開生蠔
忌廉甘筍湯