2018-10-29
餐廳位於屯門藍地大街,都唔算好難搵,由青山公路向季季紅推進, 不消三兩分鐘,見到呢個大大個嘅德國啤招牌就係架喇。之前上網睇過其他食友嘅相片都知道呢度有個戶外嘅area ,今日親身體驗真係別有洞天,喺門口進入之後,先會經過一個較細嘅用餐區,跟住從後門走出去,廣大嘅戶外區域就呈現喺你眼前,我估呢度閒閒地都坐到成百零人,戶外嘅枱櫈都以木系為主,極具園林嘅風味,喺木製嘅搖搖椅上面影相,夠哂呃like,餐廳仲歡迎包場活動添。嚟得食蒸氣鍋,海鮮當然係主打嘅項目,喺戶外區域有一個位置,整咗一個海鮮檔,即劏即食就夠哂新鮮啦。嗌咗個大盛石鍋蒸氣套餐,套餐包括多款精選海 鮮,前菜仲有沙律同冷烏冬添,海 鮮包括龍蝦,紅蟹,大蟶子,特大扇貝,海蝦,花甲,貴花蚌,貝貝蜆,沙白蜆,蕃薯蜆同流浮山新鮮走地雞,夠哂氣勢。海蝦,海蝦個子不少,隻隻都有成隻手板咁長,重點係蝦頭蘊含大量嘅蝦膏,用甘香嘅蝦膏嚟餸彈牙嘅蝦肉,完全唔洗點豉油都咁鮮味。特大扇貝,肉質爽甜,一啲都唔靱,加少少葱花更加香口。貴花蚌,新鮮嘅貴花蚌甜味突出。流浮山新鮮走地雞,走地雞風味確係一絕,雞味特濃,零舍唔同。龍蝦,龍蝦爽口彈牙,用蒸嘅烹調方法令到每一
特大扇貝,肉質爽甜,一啲都唔靱,加少少葱花更加香口。
貴花蚌,新鮮嘅貴花蚌甜味突出。
流浮山新鮮走地雞,走地雞風味確係一絕,雞味特濃,零舍唔同。
龍蝦,龍蝦爽口彈牙,用蒸嘅烹調方法令到每一啖龍蝦肉都咁JUICY。
紅蟹,蟹膏多過蟹肉,正。
臨尾底下煲粥吸盡以上所有海鮮嘅精華,粥底綿滑不特止,食落仲份外鮮甜,我仲特登留番啲海鮮嚟個自製海鮮粥添。