2019-07-29 36 views
好耐冇食過海鮮蒸氣火鍋啦,咁啱朋友推介呢一間餐廳, 一於一齊試一試!呢度嘅蒸氣火鍋係可以選擇四款海鮮,其他肉類、丸類、蔬菜類就任食!同其他蒸氣火鍋一樣,一開始都要選擇一個粥底,之後蒸火鍋嘅時候,海鮮嘅鮮味就會落入鍋下嘅粥入面,我哋就揀咗南瓜排骨粥!而海鮮方面,我哋就嗌咗蟶子、大元貝、鮑魚、象拔蚌。蟶子非常鮮味,配合蒜蓉、粉絲等等作為調味,鮮味之餘亦非常惹味。而且蒸嘅時候,店員會幫手調教好時間,所以就唔驚自己蒸,整到過咗龍啦!大元貝亦都好出色,粉絲吸收晒蒜蓉嘅香味,以及大元貝本身嘅鮮味,而且店員調校嘅時間啱啱好,蒸出嚟唔會過熟,唔錯!鮑魚亦都唔細隻,用薑片蒸煮,更能帶出鮑魚本身嘅鮮味,而且識落唔會好靭,唔錯!象拔蚌好正,上枱嘅時候已經剪好左,方便食用。象拔蚌食落亦都非常爽口,推介!食完海鮮之後,仲可以點其他肉類同埋蔬菜,每款蒸煮嘅時候都會為鍋底嘅粥底加多一份鮮味!我哋最鍾意就係蟲草花蒸雞同手切和牛肉,蒸雞唔會有雪藏味,反而有好香嘅酒味。而且和牛肉好嫩滑,我地食左好多片!最後食埋個南瓜排骨粥,粥煮得好綿,而且無需任何嘅調味,單靠之前海鮮同埋蔬菜嘅鮮味已經非常好味,食埋呢個粥就真係好滿足啦!

而海鮮方面,我哋就嗌咗蟶子、大元貝、鮑魚、象拔蚌。