2022-02-28 186 views
🌃 川菜館 裝修 比較時尚, 配以吊燈照明, 樓底好高, 空間感十足, 座位 以卡位為主,十分舒適。.👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份參考(💲人均$5x) ( 下午茶 ).🍹 王老吉💲 隨餐+$6👉 食比較辣嘅菜式,配以涼茶感覺清熱。.🍲酸菜魚薯粉💲 52👉 下午茶雖然說是輕量級, 但份量也不少, 魚肉有8塊左右,食落好滑, 辣度可選小辣, 標準辣 同加辣, 呢個係標準辣,辣度適中, 只有少量辣椒, 配料有芫茜,雪菜等, 幾開胃, 薯粉係幼身, 感覺清爽, 碗底配以蠟燭加熱, 喺咁寒冷嘅冬天 非常適合, 連下午茶都有呢個配置, 十分有誠意。.🍲 蕃茄湯肥牛薯粉💲 52👉 蕃茄湯濃郁, 肥牛分量正常, 配料有芫茜,豆腐, 金菇, 整個金菇肥牛卷都得🤣, 仲有唔少蕃茄, 酸酸甜甜幾開胃。.🍲 水煮魚配白飯💲 52👉 辣度揀咗小辣, 湯底都紅卜卜, 其實都唔似小辣, 我覺得已經算係中辣, 都幾麻, 不過仍可接受到, 配料有大量芫茜, 唯一有點不足的地方, 就是湯底好油, 如果冇咁油嘅好啲。.🤠 通粉 foodie 食評總結 :👉 川菜館走高級時尚路線,有平價下午茶比較少有, 而且每個酸菜魚都

🍹 王老吉
💲 隨餐+$6
👉 食比較辣嘅菜式,配以涼茶感覺清熱。

🍲酸菜魚薯粉
💲 52
👉 下午茶雖然說是輕量級, 但份量也不少,
魚肉有8塊左右,食落好滑, 辣度可選小辣,
標準辣 同加辣, 呢個係標準辣,辣度適中,
只有少量辣椒, 配料有芫茜,雪菜等,
幾開胃, 薯粉係幼身, 感覺清爽,

🍲 蕃茄湯肥牛薯粉
💲 52
👉 蕃茄湯濃郁, 肥牛分量正常, 配料有芫茜,
豆腐, 金菇, 整個金菇肥牛卷都得🤣,
仲有唔少蕃茄, 酸酸甜甜幾開胃。

🍲 水煮魚配白飯
💲 52
👉 辣度揀咗小辣, 湯底都紅卜卜,
其實都唔似小辣, 我覺得已經算係中辣,
都幾麻, 不過仍可接受到, 配料有大量芫茜,
唯一有點不足的地方, 就是湯底好油,
如果冇咁油嘅好啲。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 川菜館走高級時尚路線,
有平價下午茶比較少有,
而且每個酸菜魚都有蠟燭加熱,實在難得,
食物味道出色, CP值比較高,不足嘅地方是,
雖然說是套餐, 但飲品需要加錢, 沒有任何一個是免費飲品 ,我覺得與單點沒有分別, 不能說是套餐。
🕍漁舍酸菜魚
北角渣華道123號北角匯2期1樓112號舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-30