2016-11-14 390 views
媽媽返工喺紅磡,紅磡出咗名多嘢食,今日接咗佢放工之後,諗住兩母女行下街食下野,就行咗去好多嘢食嘅崇潔街,由黃埔站行過去大概兩三個字左右啦,一去到果然見到好多人已經喺度揀緊嘢食,話晒都星期五呀嘛,天氣又轉涼左,媽媽就話不如打個邊路,所以我哋就去咗聚一醉火鍋食。一入到去見到個格局真係街坊打邊爐格局,啱晒我哋呢啲平民,湯底方面叫咗醉雞湯底,我諗佢個名叫聚一醉,醉雞方面一定係較為出色架啦,梗係要食下呢個signature啦。醉雞湯底$128同想像中嘅唔同,醉雞係分開上嘅,咁樣就可以保持到火鍋嘅酒味,因為個火鍋越煲,啲酒就會揮發走,咁樣嘅話就可以一路食一路加酒,酒精就冇揮發得咁快啦。雞件份量都幾多,應該足半隻雞,而且隻雞都幾大隻到,雞肉煲左咗好耐都好滑。美國肥牛$98肥牛嘅肥瘦分布都算OK ,當然冇新鮮嘅牛頸脊咁靚啦,但係都好夠手味,平平哋食過美國肥牛,呢個都算係上乖之選。潮汕魚皮餃$28魚皮餃個皮似係腐皮多過平時食開嘅煙煙銀銀粉皮,同想像中有啲出入,有幾有特色,可以食到平時食開唔同嘅嘢,細細粒,而且用咗腐皮煲得來左都唔驚散開。篙笋$38呢度設成條狀,同我食開嘅片狀有啲唔同,咬落會更加爽脆有口感

醉雞湯底$128

美國肥牛$98

潮汕魚皮餃$28

篙笋$38
呢度設成條狀,同我食開嘅片狀有啲唔同,咬落會更加爽脆有口感,而且萵筍冇喳,打邊爐膩膩地,食下啲清新菜中和下。

手打墨魚丸$39
墨魚丸好夠彈牙,仲食到細細粒嘅墨魚肉,最重要都幾夠大粒,平時係屋企會切開一半來淥,所以都幾抵食。

凍豆腐$38
東鬥富上枱嘅時候總係結冰嘅,好夠凍,幫我湯之後給左湯底嘅精華,我嘅建議就係要等酒精未揮發嘅時候就落凍豆腐可以帶到醉雞嘅味道。

靈芝菇$28
$28份量好多,而且洗得好乾淨,冇草青味,食落爽口鮮甜,好新鮮。

腐竹$28
富足次得救後,有份量,但係就要煲耐啲,因為我鍾意食林啲嘅,好處就係佢唔會散,腐竹好有豆味。

油麥菜$25
竹蔗茅根$38
都幾大咋,而且睇到裏面好足料,飲落甜甜地幾清新,打邊爐又可以用嚟清熱。

而家做緊八八折,計落兩個人食完加埋一$500都唔使,飽到有啲嘢食剩左,捧住個胃走,好抵食。
2016-11-04
$240 (Dinner)