2018-05-15 814 views
雖然近排熱番少少,但無助我地對打邊爐嘅熱愛。收工之後,幾個來到紅磡呢間有唔少好評嘅漁樂鍋,而家有地鐵可到,真係方便好多,可以多D來呢邊食飯都得。漁樂鍋裝修企理,大部分係卡位,坐得舒服。平日晚上都有唔少客人,最好都係訂位。原本一早睇定,想食佢地嘅粥底火鍋,價錢好抵呀,198全包。原來佢地都仲有火鍋,湯底除左一般鮮茄、雜菌、皮蛋等等,仲有好吸引嘅雞煲、卜卜蜆鍋,好心動,最終轉呔決定試下久違了的雞煲,真係好耐冇食過喇!仲有,呢度D配料都唔貴,性價比高。醬油(10)雞煲有幾款,有漁樂鍋醬、海鮮醬、鮑魚雞煲,我地揀左漁樂鍋醬雞煲 (218/一隻),少辣,一上鍋,都哇一聲,雞煲足料,加埋芫茜好香。原本都覺得抵啦,點知埋單先見到,收左1蚊呢唔知係咪做緊優惠,超抵食呀,人頭百五蚊,飽到反肚。(最好訂位時,先查詢下仲有冇折扣)不過老實講,就算原隻218蚊都唔貴,起碼係鮮雞,雞肉夠滑,又啖啖肉漁樂醬係有少少似重慶雞煲,醬汁濃稠,帶少少麻,好在我地點左少辣,啱啱好。如果鐘意食辣嘅,可以中/辣。手切肥牛(148/中)質素都唔錯,價錢唔貴,中份量三人都夠食韭菜餃 (36/8粒)抵食呀,皮薄,餡就係韭菜,淥嘅時候

醬油(10)

韭菜餃 (36/8粒)抵食呀,皮薄,餡就係韭菜,淥嘅時候要注意時間,否則會較容易散開。

墨魚滑(78)新鮮,食落彈牙,仲有墨魚粒嘅明顯口感,推薦呢

午餐肉(58)就有少少貴,但我次次打邊爐都忍唔住要點。

響鈴 (38)

蔬菜、菇類基本上都係28蚊,選擇多

冬瓜片(28)

豆卜(28)點少得咁吸汁嘅豆卜!

豆腐(28)滑嫩。

金菇 (28)

雞煲就梗係唔少得,最後煮個麵,好重口味,好好食

$150 (Dinner)