2020-01-11
今日勁想食粥底火鍋,平時有幾間食開都話full哂男朋友就係社交網tag咗我有間呢間店嘅廣告。睇片又覺得幾吸引,一於去試試六點去到都未有好多人,一去到就可以坐底食,價錢218,但老闆話無哂肉蟹轉咗龍蝦,結果價錢變咗238。 扣分位:就係點解你無蟹焗我食龍蝦仲要收多20蚊,呢個唔係我要求。我有無得話少咗隻蟹減20蚊?不過我男友都鐘意食龍蝦,所以是旦啦 。等咗無耐就上咗個俾你蒸嘅海鮮拼盤,就好似平時啲蒸鍋咁,等你啲海鮮汁滴哂落去個粥底度,再食個粥時就滿滿鮮味喇。扣分位:個鍋嘅下格,係清水連清湯都唔係。不得不讚個海鮮拼盤啲海鮮係好食嘅,真係鮮味。但係,完全無員工提過你邊啲蒸幾耐,所以蒸嘅時間你自己睇路。食到咁上下,開始想食粥,所以就同靚仔我想食粥,哥哥好快手拎咗成碗米俾我。重點又嚟啦,係生米嚟嘅!大佬阿,一餐飯你俾兩個鐘頭我,多數都係食到一半或者最後先食粥㗎啦。你俾碗生米我自己煮,煮到聽朝先食得啦,然後已經有少少燥燥地。之後我要話下自己,唔係自己傻更更之後都無咁嬲。 因為我見到佢係生米之後,就無用過腦咁一野倒哂落去。煮過十幾分鐘之後打開嚟睇,死!太多米太少水,嗱嗱聲叫哥哥過嚟問佢點算。點知,佢
不過我男友都鐘意食龍蝦,所以是旦啦 。
扣分位:個鍋嘅下格,係清水連清湯都唔係。
煮過十幾分鐘之後打開嚟睇,死!太多米太少水,嗱嗱聲叫哥哥過嚟問佢點算。點知,佢笑笑口話:好彩你叫我叫得早咋,唔係會煮燶。一路講一路同我加湯落去個粥底度,所謂「湯」都依然係水嚟。
一路見佢加咁多水我個怒氣值都隨住個湯水位升高已升溫。你加咁多清水,我個粥無哂味啦,點食阿。真係嬲到谷氣都谷飽。
結果,到我走嗰陣個粥都仲未煮好。平時自問都唔係挑剔,係街市入面都明白好多都係self-service,但呢幾點真係唔關你間餐廳係邊度事。
晚飯途中已到經即刻打番去平時食嗰間約星期一食,呢間粥底,真係唔會推薦
啲米多到我要but番出嚟
以下係我走前嘅粥底狀態