2004-12-28 12 views
同一相識多年的朋友有個拆禮物日食飯的習慣,每年如果人在香港,也必定會一聚。今年輪到佢請,就來以前都來過的這裡。以前呢度感覺都幾高級的,不過而家睇番轉頭,又覺得都係一般,可能是本地飲食業實在越來越多選擇了。七時許,人不少,始終今晚聖誕未過而仲係拆禮物日。環境不錯,燭光仍然浪漫,不過係略嫌嘈左少少,而樓面以至廚房也是那個全華班底。餐飯佢請就由佢發辦。同以前一樣,呢度的餐牌都係分意菜同歐美菜兩邊,頭盤要了拼盤及Crab Cocktail,主菜方面,她不吃牛又不吃羊,唯有要了個蜆肉意粉及Mergherita薄餅,甜品要了兩個Sorbet。酒方面捨紅酒而要了Sangria,casual一點。先來麵包幾片,涷冰冰的沒有多大看頭;拼盤都算有睇頭,有火腰、涷肉、醃茄及中間一堆紅腰豆吞拿魚沙律。這個拼盤只收65蚊,材料當然不會十分好,但以量計仍是交到功課的;一向也不懂欣賞Crab Cocktail,都係當佢雪藏蟹肉沙律咁食,可能是從來也未吃過好的吧。這裡的量算足,但吃落好像跟拼盤的吞拿魚沙律有少少似;主菜蜆肉意粉先來,炒得乾身,有香味,不錯。意粉煮得好有咬口,有蒜頭的香味及蜆肉的鮮味,有水準。配料有蜆肉
主菜蜆肉意粉先來,炒得乾身,有香味,不錯。意粉煮得好有咬口,有蒜頭的香味及蜆肉的鮮味,有水準。配料有蜆肉、蘑菇、紅椒絲等,都算豐富。可惜一路吃一路咬到沙,是美中不足的地方;這裡的Mergherita薄餅是蕃茄加芝士,覺得用鮮茄比茄醬好。可惜餅底太濕,是韌了一點,個人喜歡較乾的餅底,整體來說,都算唔錯;
Sorbet要了椰子及菠蘿,是別處交來,同得龍的應是同一個供應商,第一次吃就幾好,第二次吃就覺得一般,早知叫番個炸雪糕球或玩下火焰雪山好過;
這裡有自己放酒的地方,不過就對正廚房而在廁所出面,似乎不能算是酒窖。飲的Sangria其實唔錯,一公升只二百蚊,如果同檯的不介意的話,用這個來代替支酒都不錯;
埋單應該係差不多六百蚊,三道菜連Sangria ,唔算貴。雖然菜式不算十分精緻,但作為吃意菜的入門,平平地也不錯的。