2013-08-02
川善茶居既位置唔算難搵 由地鐵站出口行過馬路就到 都幾方便當日大約兩點幾去到 可能因為落大雨既關係所以好難得咁有位坐低之後都見到至少有八九個人黎到冇位迫住要走所以建議大家去前都book左位先唔係次次都咁好彩 或者早少少去都得其實個茶居都唔係好大 一眼就望晒 所以坐位真係有限但係坐落又唔會覺得好迫 坐低食下野傾下計都幾舒服架今次黎到既目的主要係試晒佢主打既抹茶系列 例如抹茶心太軟,抹茶天使蛋糕,抹茶芝士蛋糕等等通通都係我同友人既至愛 所以先黎'朝聖' 一坐低個女侍應就比左兩張menu我我同友人分別叫左Soya Matcha同Green Hot ChocolateSoya Matcha $42賣相都okay 但係飲落就麻麻地 d抹茶粉好似未溶晒咁完全冇豆味 得抹茶味 Green Hot Chocolate $32同樣地 呢個熱飲都令人失望 有好重既抹茶味但係蓋過晒朱古力味雖然野飲令人大失所望 但係我地對甜品都係有一絲希望先黎既係抹茶天使蛋糕之前睇其他review既時候覺得件cake都幾大件下原來比想像中細好多抹茶天使蛋糕 $38呢個蛋糕好既地方就係唔太甜 所以可以繼續食後面既甜品而
當日大約兩點幾去到 可能因為落大雨既關係所以好難得咁有位
坐低之後都見到至少有八九個人黎到冇位迫住要走
所以建議大家去前都book左位先
唔係次次都咁好彩 或者早少少去都得
其實個茶居都唔係好大 一眼就望晒 所以坐位真係有限
但係坐落又唔會覺得好迫 坐低食下野傾下計都幾舒服架
今次黎到既目的主要係試晒佢主打既抹茶系列
例如抹茶心太軟,抹茶天使蛋糕,抹茶芝士蛋糕等等
通通都係我同友人既至愛 所以先黎'朝聖' 一坐低個女 侍應就比左兩張menu我
Soya Matcha $42 賣相都okay 但係飲落就麻麻地 d抹茶粉好似未溶晒咁
完全冇豆味 得抹茶味
Green Hot Chocolate $32 同樣地 呢個熱飲都令人失望 有好重既抹茶味但係蓋過晒朱古力味
雖然野飲令人大失所望 但係我地對甜品都係有一絲希望
先黎既係抹茶天使蛋糕
之前睇其他review既時候覺得件cake都幾大件下
原來比想像中細好多
抹茶天使蛋糕 $38 呢個蛋糕好既地方就係唔太甜 所以可以繼續食後面既 甜品[或者食多幾件都得 呵呵]
而且好軟身 cream同蛋糕既比例都okay 總言之係做得幾好
抹茶芝士蛋糕 $40 首先抹茶味同芝士味都好重 但唔會一隻味太過突出
有點不足既地方就係個餅底好易散 變相其實而係食到中間果層
有進步既空間
個人覺得兩個甜品佢地都整到好得意 而且味道唔錯
抹茶心太軟 $68
呢個心太軟係今次既主角 等左30分鐘都抵啦
第一次食抹茶味既 好在仲係流心既
而顏色都幾深相信落左好重料
即叫即焗 味道簡直一流 三兩下就將成個食晒 下一次一定會再嗌過!
Everything you need for a perfect cup of tea
[Quote from Sinmei Tea]