2017-12-19
今日終於同fd黎食左呢一間新開嘅抺茶店而呢一間抹茶店除左出名於起佢嘅抹茶甜品外 焙茶嘅甜品亦都相當之吸引~😋今日我地就食左呢幾樣甜品:1-抹茶軟雪糕(一半先記得影😝)通常起出面食嘅抹茶雪糕會比較種奶味 抹茶味都會相對地淡少少 但今次食嘅抹茶雪糕都出乎左我嘅想象 食到明顯嘅抹茶味 唔會比奶味蓋過 非常正👍🏼 所以我推薦比鍾意食抹茶味嘅你 但如果你係鍾意食奶味嘅話 佢都有抹茶牛奶軟雪糕比你選擇嫁 2-抹茶脆脆杯個抹茶雪糕真係太好味了 我地就叫多左個抹茶脆脆杯 今次就夾埋個紅豆一齊食 好match😙 紅豆味唔會過甜 清清地襯埋雪糕食一流 3-焙茶double cheese cake除左要食抹茶味嘅甜品 焙茶味嘅野食當然唔可以錯過啦 我同fd就簡左呢個焙茶味double cheese cake😍😍 呢個蛋糕面係一d焙茶蛋糕碎(有少少似食木糠布丁咁) 之後就係一層芝士蛋糕同焙茶蛋糕 芝士味好濃郁 但感覺唔會太膩 因為有焙茶味中和番 帶出左烘焙嘅味道 值得一試👍🏼
今日我地就食左呢幾樣甜品:
1-抹茶軟雪糕