2012-01-04 24 views
十二月中時, 初初見到魂既食評剛出現係開飯啦, 心知如果遲D 食, 可能要排一輪, 所以係身先士卒, 診未太多人認識佢之前食, 唔係依家食既話, 可能要排一輪先食到嚕去到時間係夜晚7點左右, 只有前面一對情侶等緊, 所以唔駛10分鐘就可以有位座 係等位既時候, 見到營業時間係 星期一至六, 12:00-3:00PM, 6:00-9:00PM, 只開六個鐘, 仲要星期日休息, 只能容納14-15人左右既小店, 遲d 可能仲難過去另一間好出名既X王度搵位...入去坐低於吧枱既角位, 感覺鋪頭細細既小店甚有日本風味, 尤其吧台每位有一木板相隔, 同日本嗰邊既"一蘭" 有幾分相似, 而除左能夠座8位左右既吧枱, 就得一兩張小枱.睇返張點餐紙, 只有四款拉麵, 無錯, 就得四款! 亦除左配菜外, 亦無其他小食, 証明呢度無花巧野今次點了 一個 魂拉麵 ,一個係每日限定30碗既 青龍拉麵, 加多罐日本版可樂.點餐後, 四圍望下, 見到呢位拉麵師父氣定神閒咁煮緊麵, 亦見佢每碗都好比心機放靚靚先比客見到點餐後, 最先上既係當然係 可樂啦, 黎左先知呢個日本版可樂係細細罐嗰種, 只有200ML 左右,
十二月中時, 初初見到既食評剛出現係開飯啦, 心知如果遲D 食, 可能要排一輪, 所以係身先士卒, 診未太多人認識佢之前食, 唔係依家食既話, 可能要排一輪先食到嚕
, 仲要星期日休息
, 而除左能夠座8位左右既吧枱, 就得一兩張小枱.

日本版可樂
見到點餐後, 最先上既係當然係 可樂啦
, 黎左先知呢個日本版可樂係細細罐嗰種, 只有200ML 左右, 好在呢度有凍水不停供應
魂拉麵
其中一個主角出場, 魂拉麵, 黎睇時己經香噴噴
, 亦都非常靚仔, 配菜有, 荀, 木耳, 葱花同一片紫菜, 當然仲有叉燒同糖心既味玉啦

先黎入口既, 梗係湯啦, 一啖入口, 好香既豬骨湯味, 好味! 而佢亦唔會好杰, 好濃咁; 而面我點了普通硬度, 都掛湯, OK; 至於叉燒亦相當唔錯, 肥瘦啱啱好; 最正既就係半隻糖心蛋, 香滑得黎又入味, 正呀!
青龍拉麵
而另外一個主角, 青龍亦都出場, 中間黑魚子當然係焦點, 其他配菜其實仲有粟米粒, 蟹棒, 鮮露筍, 叉燒同味玉, 友人話呢個湯本身跟魂差不多, 但加了波菜汁, 多了一份清新感, 而魚子醬因為撈左係湯度, 變左完全唔覺佢既存在
, 下次一定唔會咁做....

最後我同友人都覺得呢度既麵食到後段就覺得佢比較咸左少少, 令我地飲左好多水, 如果無咁咸就VERY GOOD LA.

下次亦會再黎試下佢個太極拉麵.
2011-01-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
魂拉麵
  • 味玉