2013-12-01
今日放假,可以同魚佬去拍下拖!佢話有間咖啡館想帶我去食!不過一定要早半個鐘去排隊!餐廳响一樓,我哋去到人龍已經排到落地下!魚佬解釋!餐廳不設訂位!除了第一批人客可以即刻入去!之後要取票等位!仲要錯失咗個輪候號碼!只不過係一個號碼!都唔會比枱!要重新輪候!每張枱只可以食一個半小時!(90分鐘)所以就要早點嚟等!大家响玩住手機傾下偈消磨咗二十分鐘!餐廳十二點準時開門!大家入場!門口有個講國語嘅台灣美眉問我哋幾位!(侍應只講國語,不過識聽廣東話)入到去旁邊嘅梳化位已經滿咗!我哋要坐近門口大枱!環境裝修簡約乾淨明亮,侍應全部後生仔女!坐低面前已經放好咗餐牌餐具!餐牌成份報紙咁!感覺好新潮,因為唔想浪費時間,响等位時已經上openrice睇定招牌菜!所以好快已經可以落單!叫咗:美式摩卡咖啡:($46)---飲品上得最快,配兩片乾果曲奇,咖啡拉花!咖啡杯手柄及鐵匙手柄扭曲,感覺新潮,賣相真的不錯!咖啡味香濃,朱古力味反而唔太覺,可惜溫度只係微暖!(我最憎嘅情況)兩片乾果餅乾好薄好香脆,本來可以更好!若是溫度啱的話。冰鮮果茶:($58)---魚佬飲,一樽玻璃瓶裝滿鮮黃色雜果汁!連埋一個茶包,裹面有桔
冰鮮果茶:($58)---魚佬飲,一樽玻璃瓶裝滿鮮黃色雜果汁!連埋一個茶包,裹面有桔仔、熱情果、菠蘿等水果,酸酸甜甜,好開胃!另配一隻玻璃杯,裹面有一角檸檬冰!色彩繽紛,非常夏天嘅感覺,消暑一流!
北極蝦吐司佐茴香葉:($63)---吐司上一堆沙律醬蝦及一束新鮮茴香葉,伴有煎薯角及凱撒沙律,賣相亮眼,吐司香脆略硬,因為同魚佬分享,要切開吐司都有點難度!北極蝦本身無乜味,只係爽口,味道主要靠沙律醬及茴香葉嘅味道!幸好茴香葉一大束!味道清爽!反而拌碟嘅薯角煎得香,凱撒沙律生菜新鮮爽脆,沙律醬不會搶過生菜嘅味道!
咖哩牛腩佐法國麵包:($66)---一碗咖哩牛腩配四片法國麵包!咖哩汁香濃,難得係帶點辣!而家好多餐廳為遷就客人,好多都轉賣日式咖哩!只有香而不辣!唔似食咖哩,牛腩只有肉無筋!牛肉味唔強但唔鞋!唔會食到成口渣!碗內仲有一大塊薯仔!炆得好淋入味!法國麵包唔乾但外皮唔脆,可能放了一陣!配咖哩汁,味道都配,不過我較喜歡配長通粉!
草莓冰淇淋鬆餅:($58)---甜品可以食完主菜後另上!一上枱已經好喜歡個賣相,可惜上甜品時已經八成飽!只可以食到一片窩夫!窩夫好厚身,一半脆口一半軟綿綿,好似班戟咁,第一次見咁嘅窩夫,味道淨食會淡,要配埋酸酸嘅士多啤梨甜醬及士多啤梨雪榚!又熱又凍!感覺好強烈!但另一球好似係吉士醬嘅,我就唔係咁鍾意!味道淡,一團粉!都係要靠個醬先有味!醬中有士多啤梨,新鮮爽口,呢個份量可以當一份主菜咁食!我哋食完主菜先食就太飽!
雖然有限時,但環境舒服,飲下咖啡傾下偈,感覺好relax,侍應殷勤但唔會感覺騷擾,食看完主菜會主動換碟食甜品,呢度主要後生女仔或拖友,一路食一路有人取票等位!亦有管理員投訴輪候客人阻住樓梯!要餐廳處理!走嘅時候人龍差不多到地下!呢度都係優閒傾偈一個好去處!