2003-10-08
食黃油蟹同大閘蟹絕對是一年中的大節目,過左重陽又係食大閘蟹的時候。先吃雌蟹後吃雄蟹,因要外遊,恐防歸來時已沒有靚蟹,所以都係食左先去。鑑於食開的老正興重新經營,未知水準能否維持,所以今年就拉大隊來這裡吃。一行六人,其中一人是熟客,由?訂檯同點菜。雖是平日,都見坐滿食客,應該因為呢度食蟹出名貨真價實,而我地都係因此而來。因主要是來吃大閘蟹,所以都不叫太多菜,只一人要了兩隻大閘蟹、龍井蝦仁同雲吞鴨。主角的大閘蟹屬大蟹,因是雌蟹故較墮手,估計超過七兩重,蟹黃多到流滿一手,味道甘香而又槳口,用隻匙羹來吃,食到成隻匙羹成橙色,加上雙手及口都係橙色,美味之處非筆墨所能形容。因為是靚蟹,所以蟹腳蟹爪都塞滿肉,亦鮮甜無比。因怕蟹變涼,所以要快手,先吃蟹身再吃蟹腳,都要食成個鐘頭至食得完兩隻蟹。有人會問咁麻煩點解唔食拆了的蟹,我的答案是一來蟹要趁熱食,自己拆一定快過人家拆完才吃,二是真正喜歡吃蟹的不會介意拆蟹,邊拆邊吃邊傾計才是吃蟹的樂趣所在。吃大閘蟹唔飲花雕好似是缺少了什麼似的,呢度的花雕同樣出名,不可不試。醇厚的花雕配蟹黃是一絕,不能錯過。有人會落話梅,但咁絕對糟蹋了花雕的味道,計我話咁樣飲不如飲可
吃大閘蟹唔飲花雕好似是缺少了什麼似的,呢度的花雕同樣出名,不可不試。醇厚的花雕配蟹黃是一絕,不能錯過。有人會落話梅,但咁絕對糟蹋了花雕的味道,計我話咁樣飲不如飲可樂仲好!
美味當前,其他菜全是配角,況且食完蟹已八成飽。蝦仁清淡爽口,幾香龍井味,話時話呢度的龍井都好出名,有機會再試真D。唔夠飽的話,雲吞鴨還有魚丸和雲吞,仲有原隻老鴨,不過已經無人食得落了。
埋單位位千三蚊有找,雖然好貴,但食到咁貴的大閘蟹絕對是物有所值,何況食完雌蟹遲D仲要食埋蟹公呢!