2017-01-05
平時黎開沙田新城市廣場,都係唔知道食乜嘢好,因為呢度多數食嘅嘢都比較貴,啱啱出咗糧,見又想食拉麵,就選擇左呢一間豚王!今日係星期四夜晚大概八點左右,諗住冇乜人,但係都要等三張枱,大概十幾分鐘之後先可以入到去。呢度嘅鋪面都幾日式,大部份都係用木做裝修,眼前見到一大個開放式廚房,都幾有風格!因為本身都趕時間,於是一入到去即刻點左嘢食先,點完之後,都仲要再等大概十幾分鐘先可以食得。俾大家睇睇餐牌我哋主要可以選擇豚王、赤王、黑王、翠王同埋限定王,詳細有咩分別,可以睇睇佢旁邊嘅講解。如果有特別喜好嘅,都可以隨意加錢,加以下呢一啲嘅配菜一埋到位,店員就比每人一份點餐紙,任何嘢都可以自由選擇,包括湯底、配菜、辣度同面嘅種類等等。我哋揀咗一個黑王,同埋一個赤王。黑王黑王使用日本傳統黑醬秘製而成嘅湯底,今次嘗試選擇咗濃湯底,配搭肩肉。黑醬加蒜有啲似食緊黑蒜油嘅感覺,因為濃湯嘅關係,唔太食得出豚骨湯底嘅味道。肩肉比腩肉大塊,肉中的油脂分佈均勻,口感有層次。赤王赤王是由麻油研製而成嘅鮮味香辣醬油,辣道選擇左3辛,初頭食都唔算好辣,但食到中段,已經成頭大汗。選擇左腩肉做餸,啖啖肥肉,食落去好有滿足感!兩碗面都
俾大家睇睇餐牌 我哋主要可以選擇豚王、赤王、黑王、翠王同埋限定王,詳細有咩分別,可以睇睇佢旁邊嘅講解。
如果有特別喜好嘅,都可以隨意加錢,加以下呢一啲嘅配菜 一埋到位,店員就比每人一份點餐紙,任何嘢都可以自由選擇,包括湯底、配菜、辣度同面嘅種類等等。 我哋揀咗一個黑王,同埋一個赤王。
黑王
赤王
兩碗面都選擇咗軟硬度普通嘅細面,亦即係平時食開個隻幼拉麵,都幾彈牙!上方個一球其實係肉碎,撈勻落湯底裏面,連同拉麵一齊食,幾有咬口,可以食到拉麵同肉碎兩種唔同嘅層次!
我哋亦都另加左紫菜伴住拉麵食
旁邊亦有呢隻經過腌製嘅食物可以任夾,但係係乜嘢食物就唔係好食得出,辣辣地有啲似泡菜嘅感覺,類似芽菜但係係爽嘅,都幾開胃!