2020-01-31
新年武漢肺炎嚴重,大家出入真係要戴口罩勤洗手呀!雖然好多人都選擇留喺屋企唔拜年,但gathering一早約好,我哋都有照舊出外見朋友。去咗上環呢間Blackwood Cafe & Bar,佢早上係cafe,夜晚係bar,我哋就去咗食lunch,選擇唔算多,不過都有好多大路嘢。Salmon Egg Benedict($98)Egg Benedict嘅水煮蛋好流心,比較特別嘅係墊底嘅麵包用咗toasted sourdough,而唔係平時成日見嘅muffin。酸種麵包好軟熟,吸收蛋汁後好濕潤,連同厚身嘅煙三文魚及菠菜一齊食,簡單又美味。Big Breakfast ($108)Big Breakfast都好豐富,有美國豬肉腸、茄汁豆、煙肉、蘑菇、滑蛋sourdough,絕對飽肚。呢個價錢喺上環,我覺得定價都幾合理。Nachos Chicken ($88)Nachos Chicken最有驚喜!份量好多,每塊Nachos都有滿滿嘅熱溶芝士,蘸上牛油果醬及乳酪醬,配合酸酸甜甜嘅番茄粒,非常惹味!入面仲有好多雞肉,雞肉嫩滑juicy,加上牛油果同芝士又係好夾!必定要試!整體食物都唔錯有水準,係咖啡用咖
Salmon Egg Benedict($98)
Big Breakfast ($108)
Nachos Chicken ($88)
整體食物都唔錯有水準,係咖啡用咖啡機沖就有少少美中不足。