2021-06-16
🎡好有gimmick 嘅點心下午茶,估唔到食中式點心都有個摩天輪display,啱晒打咭啦🥳因為主要都係煎炸類點心,所以叫脆趣摩天輪~摩天輪上面放住6款點心,分別有:#海蝦長春卷Size比一般酒樓春卷大一倍,望見已經心心眼🥰金黃嘅外皮非常脆口,餡料豐富,水準之作!#金柱蘿蔔糕蘿蔔糕厚切成長條,食落更有口感,如果有埋甜醬就perfect池喇🤤#家鄉咸水角師傅好有心思做成啤梨形狀,內裡嘅豬肉同外皮一咸一甜各有特色,呢個就係咸水角吸引人嘅地方🤤#避風塘茄子加入炸蒜、辣椒,食落帶點點辣味,令茄子更惹味,係一款幾特別嘅點心👍🏼#脆皮牛腩牛腩醃得入味,食落外脆內軟,口感juicy,朋友都讚好!#椒鹽魷魚豆腐椒鹽魷魚正常發揮,豆腐炸得香口,外脆內嫩,無得輸!#原隻鮑魚雞粥食咗油膩嘢,配返個粥感覺非常良好,粥底煮得軟綿,仲有隻煮得好入味嘅鮑魚仔,呢個粥成為今餐嘅亮點🤩#鮮蝦雲吞麵雲吞都幾高質,啖啖都食到蝦肉㗎,可惜兩個女仔食量有限,食唔晒啲麵呀🤣摩天輪嘅份量足夠兩個人食,性價比唔錯,加上餐廳樓底夠高,感覺開揚,坐得幾舒服,睇睇menu原來仲有台式早餐供應,有蛋餅、麵線、粢飯選擇,尖沙咀返工嘅朋友早餐又
摩天輪上面放住6款點心,分別有:
#海蝦長春卷
#金柱蘿蔔糕
#家鄉咸水角
#避風塘茄子
#脆皮牛腩
牛腩醃得入味,食落外脆內軟,口感juicy,朋友都讚好!
#椒鹽魷魚豆腐
椒鹽魷魚正常發揮,豆腐炸得香口,外脆內嫩,無得輸!
#原隻鮑魚雞粥
#鮮蝦雲吞麵
摩天輪嘅份量足夠兩個人食,性價比唔錯,加上餐廳樓底夠高,感覺開揚,坐得幾舒服,睇睇menu原來仲有台式早餐供應,有蛋餅、麵線、粢飯選擇,尖沙咀返工嘅朋友早餐又多一個選擇啦😉
#eatisfun #hkfoodie #blogger #bloggerforfood #goodfood #chinese #cuisine #dimsum #springroll #tst #eatattst #尖沙咀食咩好 #tst食咩好 #摩天輪
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
點一龍 (海港城)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻