2015-10-06
今日約左幾個朋友,又難得早收工,就去左好方便嘅西九龍中心到覓食。聽到咁岩有朋友未黎過呢度,更為呢一次飯局堵添左唔少趣事。Café Dream嘅位置都算好搵,一上去7樓直入蘋果商場就會見到。一到埗,就會望到一塊大大嘅黑板寫著老闆精心預備嘅美食。因為朋友細食,野食叫得唔多,但係有一上檯發覺份量都幾足,對得住價錢。大家主要都係想聚下,所以只係叫左幾款野食。每款都唔錯,第一樣送黎嘅係奄列早餐,有一份大奄列、薯餅、牛角包同同埋比較健康嘅蘑姑、茄汁豆同沙律菜。食落就中規中舉,不過最令我驚喜嘅係份奄列,食得出有兩種口感,外層就比較挺身,但係入面食落十分綿滑,入口即溶,好似食緊CREAM咁,好特別。另一份上場嘅係呢度其中一樣特色小食,BBQ雞翼,一定要配個醬黎食,可惜今次雞翼有少少唔夠入味,期待下一次光臨可以食到改進版!!因為都有男仔朋友,我地都有叫左個意粉,係黑板上面嘅蟹肉芝士忌廉意粉,賣相唔錯,自己又係一個意粉怪,所以都食左唔少,蟹肉都幾足,可以一啖意粉一啖肉。有女士,點會少得甜品呢,成個窩夫抬上黎嗰陣,即刻覺得好邪惡。朱古力醬呀、CREAM呀、雪糕呀,未食就先飽眼福。窩夫身少少偏軟令到食落去嘅口
Café Dream嘅位置都算好搵,一上去7樓直入蘋果商場就會見到。一到埗,就會望到一塊大大嘅黑板寫著老闆精心預備嘅美食。因為朋友細食,野食叫得唔多,但係有一上檯發覺份量都幾足,對得住價錢。 大家主要都係想聚下,所以只係叫左幾款野食。每款都唔錯,第一樣送黎嘅係奄列早餐,有一份大奄列、薯餅、牛角包同同埋比較健康嘅蘑姑、茄汁豆同沙律菜。食落就中規中舉,不過最令我驚喜嘅係份奄列,食得出有兩種口感,外層就比較挺身,但係入面食落十分綿滑,入口即溶,好似食緊CREAM咁,好特別。 另一份上場嘅係呢度其中一樣特色小食,BBQ雞翼,一定要配個醬黎食,可惜今次雞翼有少少唔夠入味,期待下一次光臨可以食到改進版!!
因為都有男仔朋友,我地都有叫左個意粉,係黑板上面嘅蟹肉芝士忌廉意粉,賣相唔錯,自己又係一個意粉怪,所以都食左唔少,蟹肉都幾足,可以一啖意粉一啖肉。 有女士,點會少得 甜品呢,成個窩夫抬上黎嗰陣,即刻覺得好邪惡。朱古力醬呀、CREAM呀、雪糕呀,未食就先飽眼福。窩夫身少少偏軟令到食落去嘅口感係幸福指數滿滿呀。 最後,自己就叫多一杯京都焙茶鮮奶,主要自己係都幾中意飲茶,覺得幾得意。忍唔到手就試一試。整體茶奶比例都唔錯,茶味就比較濃,中曬我口味。 後記:
Café 位處商場入面,環境比較小巧,但有老闆主動嘅招待加上一路LOOP住唔少辟熟能詳嘅英文歌,令我想再去會一會其他野食。