2022-06-13
呢晚嚟中環附近搵食,眼看日圓跌穿6,加上日本放寬入境,強行封印已久嘅旅行癮又喺腦內蠢蠢欲動,只好食下日本野止止渴。之前已有幫襯過呢間餐廳,貪佢野食質素穩陣,位置又就腳,食完仲方便轉場飲嘢。十級肚餓嘅我一坐低就決定好叫All you can eat ($340/位),然後就用落單紙發放出一連串order,不久後野食亦陸續到枱。先嚟到嘅係刺身,選擇比第五波疫情前少了一點,但幸好鮮度未減。甜蝦同赤蝦都肉質實淨鮮甜,油甘魚、三文魚亦好彈牙唔會霉,帶子、北寄貝都食得到本身貝甜味。跟住一系列串燒到達,豬頸肉切成一條條長條,一啖一條size啱啱好,豬油香配埋柚子胡椒醬最夾。雞軟骨粒粒脆口,中間都唔會覺得乾,而且食得出係熱辣辣即叫即燒。小青椒、秋葵、意大利青瓜等幾款蔬菜串燒都發揮出色,幾香口送酒唔錯。前菜仲叫左薄切牛肉沙律同埋蟹籽沙律兩款,薄切肥牛肉加埋我至愛嘅芝麻醬同七味粉,絕對能夠令我食清光;蟹籽沙律嘅蟹子都毫不吝嗇,係足料嘅象徵。由於本身有點熱氣,炸物就只叫左少量,炸蠔炸衣夠脆口,裏面隻蠔仲爆汁,差啲辣親!脆炸豚肉餃子都唔錯,皮薄餡靚,忍唔住就食多兩隻。至於壽司卷物就試左松葉蟹卷、吞拿魚腩碎卷,
至於壽司卷物就試左松葉蟹卷、吞拿魚腩碎卷,特別鍾意上面大大舊拖羅蓉,有吞拿味又唔會溜。
雜錦天婦羅入面就有炸蝦、小青椒、秋葵、番薯,天婦羅炸漿做得薄身,比例適中,都唔會咬落成口油,任食嚟講都係頗高質。
每人揀一份嘅主菜有兩個選擇,分別係味噌煮鯖魚同埋照燒雞。每樣叫左一份,個味噌鯖魚有啲驚喜,味噌煮得入味唔會腥,送飯幾好;照燒雞扒就相對穩陣,雞肉亦燒得juicy。
最尾仲叫左幾款飯麵,食到超級飽!鰻魚丼嘅鰻魚好肥美,魚油十足,就算一碗仔已經有4大件魚,好滿足!是日精選刺身丼就有哂甜蝦、三文魚籽、帶子、油甘魚等等,款款都新鮮。冷蕎麥麵雖然係簡簡單單點冷麵汁,但麵質同汁醬食落都好舒服,飽都食多兩啖!