2018-01-31 155 views
香港人生活壓力大,工作壓力又大,星期五晚終於可以休息一下,要搵個地方同朋友食下飯,吹下水又想坐得舒服之餘唔想比人趕走,真係唔容易。無可否認係被包販子嘅台式小清新外表吸引下,就入左去了餐廳位於太子酒吧街附近,門面同附近酒吧格格不入,反而形成強烈對比。餐廳門口位置放置左啲好似係自家設計品牌嘅布袋、postcard等喺店內賣,文青們點都要睇睇。睇到棵聖誕樹先發現依餐飯原來已經係成個月前食,不過記憶猶新! 😂食物方面我地先叫左個小食鹽酥菇($38),除左金菇之外仲有啲雞脾菇,上到黎個賣相一般,但食落熱辣辣而且脆卜卜,表皮炸粉不多,而且食落都幾有"菇"味,估佢唔到,依個我會比9.9分話明包販子緊係要叫返個包🍞,我依個牛油果控二話不說就緊係要簡返個牛油果+水煮蛋嘅三文治($58)啦! 🥑一上枱已經覺得好吸引,豐富嘅牛油果蓉同兩隻望落少少剔透嘅水煮蛋,食落個三文治包係比想像中高質,首先係個"治"係真係烘過嘅,外脆內軟唔係hea做。牛油果蓉口感正,而且熟哂唔會太生,反而隻蛋熟左少少,有少少流心但如果再拿掐得好啲就perfect池。另外再叫左個芝士+煙肉+荷包蛋包($58),依個外型好吸引,個包係真心鬆

鹽酥菇

另外再叫左個芝士+煙肉+荷包蛋包($58),依個外型好吸引,個包係真心鬆脆但相對上有少許油膩,🥓加上塊厚煙肉本身已經係煎過嘅都係油油地,而夾埋芝士同蛋黎講,係幾juicy但無可否認係幾飽下。

朋友叫左杯牛奶咖啡($40),評語係中等,不過個花都拉得幾靚。
蜜糖牛奶
而我自己就叫左杯蜜糖牛奶($40),因為當時夜晚已經唔想飲咖啡,而個牛奶都比想像中出色,本身蜜糖同牛奶其實都好夾,作為非嗜甜者覺得甜得來岩岩好。最緊要嘅係個牛奶唔係就咁整熱嘅牛奶,而係打熱左仲有小小起泡嘅牛奶,雖然唔係話好難整,但至少有依份心思。而牛奶上面個公仔令人感覺好治癒!

個人覺得餐廳環境不錯,食品有品質而且幾創新,飲品都好有心思唔怕中伏,係有機會會食得油膩左少少,同埋都比想像中滯。
鹽酥菇
蜜糖牛奶