2021-10-07
承上幾個po,腸胃清完一次,家中月餅仍未食完,有待消化,所以今次又到咗我懶健康清腸胃嘅環節,歡迎各位收睇𖦹 ̫ 𖦹。去齋啡飲齋啡?非也,呢間vegan cafe除咗齋啡,仲有各種食物、飲品同甜品。最特別嘅係所有嘢都不含肉,牛奶同蛋,想趕上潮流試純素又驚食唔慣,可以嚟小試一下牛刀。餐廳採用全自助式服務,order完食物要過隔兩個舖位搵位坐,不過無限時,坐位又幾舒服,當日坐咗多於兩粒鐘呢。值得一提嘅係呢度pet-friendly的!;黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158貴為分嘢食大師嘅閨蜜表示,點解分極都仲有菜嘅?成個碟啲菜堆積如山,以為自己變咗隻牛咁瘋狂食草(笑)。竹炭bagel煙韌,中間夾住爆汁嘅巨型蘑菇,配上黑松露醬同埋極juicy嘅impossible meat漢堡扒,根本唔記得自己食緊素。可惜啲料太豐富,無辦法拎起成個食,我地都係逐層分開切然後撈埋好似沙律咁食。;植物牛肉 蕃茄及火箭菜薄餅 $13812吋嘅薄批pizza兩個人些牙就啱啱好。個批香脆而不油膩,個邊脆到好似食緊餅乾咁。配料用上impossible肉碎、蕃茄醬、蕃茄蓉、火箭菜同芝士,classic combo。個醬酸
;黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158
;植物牛肉 蕃茄及火箭菜薄餅 $138
12吋嘅薄批pizza兩個人些牙就啱啱好。個批香脆而不油膩,個邊脆到好似食緊餅乾咁。配料用上impossible肉碎、蕃茄醬、蕃茄蓉、火箭菜同芝士,classic combo。個醬酸酸甜甜,私心希望可以多啲芝士,咁就唔會有啲肉碎無醬而食落偏乾嘅情況了。
;純素伯爵茶蛋糕 +$48
帶清淡的茶香而且唔過甜,蛋糕體濕潤兼有微微漿口嘅感覺,唯較易散開;但與忌廉同吃則問題不大。
;純素香蕉麵包 $25
香蕉味尚算香濃,但因無落蛋奶故蛋糕體較乾身,口感特別。
;pineapple coffee soda $52
菠蘿味道突出,酸甜清新,係熱帶嘅vibe呀。原片冰菠蘿插喺面,打卡🆗;選用齋啡平衡返菠蘿嘅甜味,呢杯嘢深得我心。
;latte nutty 燕麥奶咖啡 $48
偏nutty,雖然用燕麥奶沖但啡味比想像中香濃呢。