2018-03-06
是日驚螫,阿媽話要去打小人和還神。兵分兩路,佢去海壇街嗰邊嘅天橋底搵人打小人 (打小人唔一定去鵝頸橋,深水埗都有的,當然無咁熱鬧啦),我就幫佢去買燒味返佢屋企還神。阿媽指定我要呢間,因為佢幫襯開,響佢個朵之後,燒肉哥哥就會自動波揀啲好嘢俾我哋。我自己係第一次來呢間,原來呢間舖係雙連舖。一邊專斬燒味和煮粉麵,仲見到啲街坊買燒味添,而另一邊係茶記,真係多元化嘅食肆。見到啲燒味掛晒出來都覺得震撼,叉燒、乳豬、燒肉、豉油雞、切雞、燒鵝、燒鴨、乳鴿樣樣有,仲有滷水嘢俾人揀添。攞番張阿媽嘅錦囊字條出來睇睇,寫住 “一條叉燒、兩條燒腩、一隻燒鵝肶、豉油雞和切雞半邊嘅下樁”。我成張字條俾咗個靚姐睇,響埋阿媽個朵之後,靚姐就吩咐燒肉哥哥斬料。果然,正如舖名一樣,快、靚、正! 好快就斬咗四盒靚嘢俾我,仲俾咗好多薑蔥、酸梅醬、芥醬我添。我拎返去阿媽屋企,原來阿媽已經打完小人,準備還神。佢見到四盒靚嘢好開心,一睇就知係靚部位。不過,佢發現載著燒鵝肶嗰盒唔多妥,原來,佢係要所用嘢免斬,樣樣嘢要拜完神先至自己去斬。不過,佢又話算啦,因為佢見到嗰盒嘢唔單只有燒鵝肶,仲多咗幾舊上肉,知道係舖送俾佢的。阿媽稟完一輪神之
阿媽稟完一輪神之後,終於有得食。
叉燒係梅頭個位,所以會腍啲兼無咁肥,上咗好多蜜糖汁,所以幾好味。
燒腩皮脆,肥肉唔多,肉質都唔錯,而且入味。
燒鵝肶,皮薄肉多,嫩滑,香口。
豉油雞,無肥油,肉質比較實,都算整得唔錯嘅。切雞就至好食,有雞味,唔肥。
阿媽問啲嘢燒味正唔正? 我哋個個都話正,仲話搵日可以去埋間茶記試下佢啲粉麵飯。