官塘一品香,無人不識,老香港式上海口味,價錢合理,老闆同員工彬彬有禮,滿載回憶的美味。以上讚美,係我對老手致敬。先講餸菜,餸嘅份量少左,麵嘅湯淡而無味,同幾個月前差好遠:如果年初係7分,9月就係3分。。。最近去到,由新人一男一女夫婦當道,響舖面講嘢大聲過客,眼見兩枱人叫餸,問嘢,都俾個男人吋,果個客只不過因為唔熟,或者忘記,而講唔出 “擂沙湯圓” 四個字啫。。。另一個客叫左煎鍋貼,唔要豆辦醬而想要醋,只不過因為一樽醋俾餐牌遮住而唔知,就俾果個女人吋。如果純粹想念舊,緬懷,大家可以繼續去官塘一品香,如果想食得滿意,食嘅時候同食完都開心,大家應該去灣仔369(夠地道,越夜越旺場),九龍灣小南國(食物精美,服務同環境令人舒適滿意)。