2022-07-11
喺海港城行經Da Filippo Trattoria好多次都未入去試過,最近佢哋推出咗拿玻里風味嘅下午茶, 終於叫埋朋友一齊試試🇮🇹𝘋𝘢 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘪-𝘛𝘦𝘢 $358/2pp Tea set甜點鹹點各三,再加茶/啡2杯~甜點:- 伯爵茶tiramisu杯☕ 茶味好香,比起平時咖啡味更有層次️ - 玫瑰花荔枝慕斯蛋糕🌹 味道清香,蛋糕好滑- 宇治抹茶雪糕泡芙🍵 成個菠蘿包咁,入面係宇治抹茶雪糕,食嘅時候凍冰冰超爽,不過味道就有啲淡鹹點:- 帕爾馬火腿蜜瓜酥🍈 最鍾意呢款,夠酥脆,而且parma ham x 蜜瓜嘅配搭無得輸- 魚子醬蟹肉沙律魚子醬軟包🦀 個包加入咗紅茶茶葉,食落去有淡淡香味,略嫌魚子醬唔夠鹹香- 洛神花三文魚迷你漢堡🍔 咬落去比較乾身,三文魚同洛神花配搭幾清新,食落去好特別𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥 $198 價錢少貴,但係係好食嘅,吞拿魚同牛油果口感好綿密,加埋醃洋蔥好開胃𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 經典龍蝦扁意粉 $308 個sauce煮得味道夠濃郁,加上個p
甜點:
- 玫瑰花荔枝慕斯蛋糕🌹 味道清香,蛋糕好滑
鹹點:
𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦
經典龍蝦扁意粉 $308 個sauce煮得味道夠濃郁,加上個pasta好掛汁同彈牙👍🏻
𝘊𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘓𝘦𝘨
惹味經典油封鴨腿 配無花果及辣根芥末醬 $278 鴨腿燉得入味軟腍,脂肪比例適中,加上無花果好帶出到鴨肉獨特嘅香味🦆
𝘓𝘢𝘨𝘰 𝘉𝘭𝘶 $98
𝘏𝘶𝘯𝘵𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘈𝘭𝘱𝘴 $108
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕