2017-05-07
周末係飲茶嘅好時間,今日行遠少少嚟到呢間位於太子嘅《心鍋》✨~呢度有地下同埋一樓兩層,地下主要係外賣,一樓就真係堂食嘅地方💁🏻呢度早茶午市同埋下午茶逢星期一至六都有優惠,所以都算幾抵食~ ----------------------- 兩個人叫唔到好多野,不過想食嘅其實都可以食到👅~先講飲茶必叫嘅蝦餃燒賣,呢兩樣都係兩粒起逐隻計,蝦好爽口不過唔算驚喜~ 再講下呢度嘅特別野😈: 心鍋炸蝦腸($25):腸粉皮好滑,再咬就食到好豐富嘅層次感👍🏻,又脆又得意,有類似天婦羅漿炸脆包住嘅蝦仁加埋椰菜同甘筍,係會令人欲罷不能😻~ 黑松露水晶野菌餃($20): 皮薄晶透🔮,黑松露味道剛剛好,裏面包着雞髀菇冬菇同埋椰菜,惹味得黎卻有種躺於山珍之上,一陣微風拂面而來嘅清新感🌬~ 胡麻醬雞絲春卷($19) 雖然同平時嘅春卷唔係太大分別🤔,但係因為有胡麻醬相輝映,整體感覺都唔錯,有中日合璧嘅感覺~冬陰公湯鮮竹卷($17) 呢個幾有創意,冇諗過鮮竹卷可以同冬陰公放埋一齊😂😂但又意外地夾到~不過如果可以個湯濃多少少,鮮竹卷可以索多啲湯嘅話會更加好😍~ Q版豬仔叉燒包($15/2隻) 個樣真係幾趣緻,個皮有啲似壽包
-----------------------
Q版豬仔叉燒包($15/2隻) 個樣真係幾趣緻,個皮有啲似壽包🐷,入面叉燒都算多,好適合一家大細飲茶嘅時候叫嘅點心~小朋友實會鍾意🤡~
過癮吮吮包($15) 類似今期流行嘅蟹黃灌湯包,都係用飲管吮左包入面嘅湯,之後先再拆件食😯呢個包肉湯幾濃,但入面有好多肥豬肉🙁⋯⋯
大澳蝦醬豬頸肉飯($25) 未打開煲蓋已經聞到好香蝦醬味🦐好惹味的說~但感覺豬頸肉可以再厚切啲,個口感會更加好~飯質非常好有咬勁~
整體感覺唔錯!呢度夜晚有火鍋放題~下次要試埋至得!