2019-07-09 301 views
同朋友係中上環一帶唱完錢再食左個lunch, 發現大家都唔叫太飽,於是我地就打算係附近行下,睇下有無咩特色小食。經過見到呢間雞蛋鋪頭賣嘅雞蛋仔好得意,於是我地就捻住試下佢。我同朋友叫左個紫菜肉鬆雞蛋仔,30蚊。價錢都可接受。鋪頭一落order就會馬上整,等左大概10分鐘到就有得食。一整好嘅時候雞蛋仔嘅味道勁香,脆卜卜。每粒入面都有肉鬆,勁正。我同朋友都覺得佢味道有啲似鳳凰卷,好好味。佢一底雞蛋仔都好大,如果細食嘅朋友,建議可以同朋友一齊share。因為佢都會比較飽肚。另外同朋友叫左2杯野飲,佢叫左杯檸檬蘆薈梳打,我就叫左杯港式奶茶豆花。朋友話佢果杯飲落唔會太甜,好fresh,岩曬食雞蛋仔嘅時候去消滯。而奶茶豆花就即係凍奶茶加豆腐花,雖然聽落好古怪,但原來好match。佢嘅奶茶仲要好香茶味,唔甜,好正!大家不妨黎試下佢地啲特色雞蛋仔!

我同朋友叫左個紫菜肉鬆雞蛋仔,30蚊。價錢都可接受。

大家不妨黎試下佢地啲特色雞蛋仔!