2022-03-16 1000 views
某日係紅磡行過清玉,竟然俾我見到有新川美食嘅傳單其實佢放嘅位置都好隠蔽,係地產舖同清玉嘅門邊,真係好眼利先發現!Menu 同以前基本上都係一樣,只係加左啲啲價,食物種類同以前都係一樣同埋一樣無太子總店嗰邊有嘅小食今日WFH唔洗考慮啦,一於就食佢啦!因為避開多人嘅時段,所以提早落去買LUNCH佢開嘅位置同以前差唔多,只係後左一條街,係小巴站個邊不過因為依家仲係試業中,所以門口招牌都仲用紙遮住,同埋只限外賣,午市都唔做堂食的呢度有貓店長!不過佢太怕醜啦,唔肯出黎見人付款方式有好多種,你講得出嘅都有!尤其係紅磡要做國內學生嘅生意,有ALIPAY/WECHAT PAY都係MUST買完外賣就返屋企啦,係久違嘅新川美食呀湯紅薯幼粉小辣走芽菜就係必叫嘅膽,今日嘅腳就係魚腐同豬大腸飲品就唔包嘅係我私伙呢類魚腐都係我至愛黎,有兩粒,好鐘意佢有啲啲爽爽地嘅咬口,有豆腐成份好好食!係我心儀嘅車仔麵餸之一另一個餸叫左豬大腸,已經剪開左,食落煙煙UNUN,因為唔係肥腸,所以唔會有好濃油香我比較鐘意食呢款,因為罪惡感無咁重薯粉一向都唔係我首選,因為佢唔索湯但係呢款彎彎曲曲嘅薯粉就會索湯,而且佢彎彎曲曲又會掛住其他
某日係紅磡行過清玉,竟然俾我見到有新川美食嘅傳單

同埋一樣無太子總店嗰邊有嘅小食

今日WFH唔洗考慮啦,一於就食佢啦!

因為避開多人嘅時段,所以提早落去買LUNCH

佢開嘅位置同以前差唔多,只係後左一條街,係小巴站個邊

呢度有貓店長!不過佢太怕醜啦,唔肯出黎見人

魚腐、豬大腸紅薯湯粉

買完外賣就返屋企啦,係久違嘅新川美食呀

湯紅薯幼粉小辣走芽菜就係必叫嘅膽,今日嘅腳就係魚腐同豬大腸

飲品就唔包嘅係我私伙
魚腐

係我心儀嘅車仔麵餸之一
豬大腸

我比較鐘意食呢款,因為罪惡感無咁重

薯粉一向都唔係我首選,因為佢唔索湯

但係呢款彎彎曲曲嘅薯粉就會索湯,而且佢彎彎曲曲又會掛住其他肉碎、蔥之類

相比粗身個款更易咬開,筷子都夾得斷

如果唔追求襯熱食,而係放一陣先食,等啲薯粉索埋湯仲正!

新川美食已經成為我WFH伙伴了!
Other Info. : 辣度偏唔辣,食小辣輕鬆
2022-03-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch