2023-04-03
📌 UPLACE) - 土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE 地下G02-03號舖🗓(2/4) 星期日 ⏰ 中午12點左右 💈特式:以前係荃灣區做野,所以不時都會去呢間餐廳嘅舊舖,當時最鐘意叫佢地個特大火腿奄烈,真係夠2~3個人食,另外佢地d甜品,例如鳳凰奶糊/杏仁奶糊都係一絕,坊間少有,仲有d特色飲品都係高質素,但呢間土瓜灣分店就真係遜色好多。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日一行4人,主力都係叫d特色/餐廳推介食物,例如超厚雞蛋鹹牛肉三文冶/大滿足火腿奄烈/爆脆阿華田西多士等等,而家等我同大家講下味道先。滑蛋沙嗲牛肉燴意粉 - 沙嗲牛肉味道真係幾ok的,肉質亦唔錯,滑蛋就係普通炒蛋,意粉口感亦做得唔錯,但如果唔撈埋沙嗲牛肉食就完全無味,整體質素係幾好,但賣$57蚊就真係一d都唔值。滷水豆腐 - 個豆腐大約一個成年男士拳頭咁大,佢分左3件,味道都可以,表皮亦煙靭有咬口,但滷水味只係上到個面,入面只係得普通豆腐味,一件滷水豆腐賣$17蚊都係偏貴。豉油皇雞翼(3隻) - 3隻雞翼賣$24蚊就點都一定唔值,好食到識飛都係咁講,其實佢個味同滷水豆腐差唔多,而且都有同一個缺點就係
🗓(2/4) 星期日 ⏰ 中午12點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
豉油皇雞翼(3隻) - 3隻雞翼賣$24蚊就點都一定唔值,好食到識飛都係咁講,其實佢個味同滷水豆腐差唔多,而且都有同一個缺點就係滷水味只係上到個面,入唔到入面。
大滿足火腿奄烈 - 我好耐無去過荃灣間總店食唔知佢地係咪都縮左水,但以我記憶,呢個奄烈係我之前係荃灣食嘅一半size都無,餡料份量亦都少得可憐,但就賣$36蚊,比起荃灣menu上的火腿小奄烈$33蚊,仲要貴多$3蚊。
超厚雞蛋鹹牛肉三文冶 - 呢個三文冶做得係出色的,不過略嫌鹹牛肉份量少,個種鹹香味道唔係好出,我地加左$2蚊轉烘底,出嚟個感覺係比正常方包好食香口,加埋烘底收$36蚊。
爆脆阿華田西多士 - 呢個係套餐,包埋一杯凍阿華田脆脆,夾埋就$60蚊,價錢都係偏貴,不過個西多士味道真係唔錯,表面有阿華田脆脆,入面就有少少花生醬,不過如果佢入面改用阿華田醬相信會更好。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 除左跟餐個杯凍阿華田脆脆,我地另外仲叫左蛋白杏仁茶/佛手柑金棗茶/柚子蜜。
杯阿華田就係正常阿華田一杯再加左阿華田脆脆,但冰太多,越飲越無味;蛋白杏仁茶好淡,唔夠味;佛手柑金棗茶同柚子蜜兩杯飲落都無乜分別,都唔係好分得出有咩唔同,而且有點過甜。
🍽環境:餐廳環境就係正常茶餐廳/冰室格局,整體都乾淨同企理,但坐位就偏迫夾,而家枱面空間有限,枱面本身已放置餐具同調味,再放多2~3碟食物已經無晒位置咁滯,但值得一讚係呢間舖有幾張戶外枱可以比人帶寵物入坐。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:員工服務正常,落單係掃枱面QR Code,上菜速度就一般,有某d食物/飲品要一催再催先上到。
💰💸價錢:叫左收上食物/飲品,埋單就$301蚊,我就覺得唔算好貴,但味道只係普通茶餐廳級數,就未致於要賣到呢個價錢。
🐲💬總結:只可以話佢地土瓜灣呢間舖只係普通茶餐廳嘅級數,同佢荃灣總店相差好遠好遠,我情願花時間搭車去荃灣食都唔會因為就腳而幫襯。
推薦指數:❤️❤️🤍️🤍🤍