2024-08-01
揀茶記最緊要係啲咩❓梗係抵食啦🤣見到雞地開咗間新嘢,lunch 個陣入面又坐滿哂人,質素應該有保證嘅,一於試試佢😎📷 餐廳位於鳳琴街(雞地個頭),裝修光猛,牆身仲畫咗好有元朗特式嘅畫🤩餐牌亦都有好多選擇,是日午餐精選、常餐、中式小炒、炒粉麵焗飯、扒餐等等,落單用apps,仲可以揀少飯、多士走牛油,岩哂👧🏻減緊肥唔想食咁多嘅人😙🍴西蘭花炒鮮魷💰HK$95✨推薦指數:9/10平時屋企好少整西蘭花,因為覺得洗佢好麻煩🤣出去食梗係食啲平時少整嘅嘢,所以嗌咗呢款😎鮮魷份量都幾多,食得出係用新鮮魷魚,口感煙韌,炒得入味,似係以前屋企人整嘅個隻鹹鹹哋嘅鮮味🤤西蘭花🥦嘅熟度岩岩好,平時出去食西蘭花就最驚唔夠熟太硬😖整體個芡汁打得幾好,鹹度岩岩好,推薦😋👍🏻🍴雙檸蒸鯇魚飯/凍奶茶/西湯💰HK$56✨推薦指數:8.5/10鯇魚有俾到少少腩位,腩位食落相對滑身,不過唔係腩位方面就比較鞋同多骨,但勝在份量夠多同埋個汁好好味🥹‼️雙檸汁食落酸酸甜甜,同鯇魚勁夾,真係勁好送飯,👦🏻不知不覺就食哂成碗飯🤣🤣🤣西湯要一讚,真係幾足料同好飲,唔會太鹹🤩凍奶茶就正常發揮😗呢個午餐份量真係好多,利申已經見到人哋個飯勁大,嗌埋
揀茶記最緊要係啲咩❓梗係抵食啦🤣
🍴西蘭花炒鮮魷
💰HK$95
✨推薦指數:9/10
整體個芡汁打得幾好,鹹度岩岩好,推薦😋👍🏻
🍴雙檸蒸鯇魚飯/凍奶茶/西湯
💰HK$56
✨推薦指數:8.5/10
西湯要一讚,真係幾足料同好飲,唔會太鹹🤩凍奶茶就正常發揮😗
呢個午餐份量真係好多,利申已經見到人哋個飯勁大,嗌埋少飯都仲係好多🤭🤭🤭
🍴常餐-香煎雞扒/米粉/煎雙太陽蛋/多士/熱咖啡
💰HK$45
✨推薦指數:7.5/10
雞扒外皮煎得幾香脆,切開入面幾juicy 唔會太乾,而且醃得好入味,帶有少少香草味,淨食會有啲鹹,配埋清清哋嘅米粉食就岩岩好☝🏻😊
煎太陽蛋🍳都幾靚,有少少燶邊得嚟,切開中間勁流心😍配埋鬆軟嘅方包一流😋
雖然米粉嗌咗少啲,但都仲係好多,仲送埋咖啡,所以真係幾抵食🤣🤣🤣
推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5