2023-08-28
帕能咖哩🥘去泰式餐廳必點的就是咖哩,雖然可以自信滿滿地跟服務生說要來一道綠咖哩,但無論係綠、黃定紅咖哩都隨處可見,帕能咖哩唔知你又聽過未?鹹鹹甜甜的帕能咖哩少不了椰奶和檸檬葉的調味,南薑、薑及辣椒也是必備元素。呢到嘅帕能咖哩唔單止加入花生,直情加埋花生醬,務求突出杰身嘅醬汁,同時增添奶油般滑順濃厚的口感。炸女婿蛋🥚泰國地道小吃女婿蛋,老闆為咗菜式睇落更精緻把雞蛋換成鵪鶉蛋,把炸過的鵪鶉蛋,淋上泰國特有的羅望子醬,口感酸酸甜甜,還有炒豬肉片配酸辣醬,加上油蔥酥和辣椒,看似普通,其實是泰北的地道小吃,口感酸酸甜甜,饕客必食香辣燒鴨鬆沙律🥗🪿點咗多款菜式,其中最令人印象深刻既係鴨鬆生菜包。這款鴨肉包以新鮮既鴨肉和脆生菜包裹而成,配上特製的調味醬汁,香氣四溢,味道香濃。鴨肉經過辣椒🌶️、鹽、胡椒、醋、生薑和蒜頭等調料的醃制,散發出濃郁的香氣,再經過炒製,鴨肉表面煎至金黃色,更加香脆好味。芒果煎糯米飯🥭今次試呢間餐廳的目的唔多唔少就係為左試佢!煎芒果糯米飯好特別!好似飯焦咁好脆但又有小小軟糯米的感覺! 呢個係泰北嘅做法,同平時坊間食到嘅芒果糯米飯完全唔同,仲有椰汁配上呂宋芒!Leo啤酒🍻Leo 啤
炸女婿蛋🥚
香辣燒鴨鬆沙律🥗🪿
芒果煎糯米飯🥭
Leo啤酒🍻
Leo 啤酒非常好辨識,因為有隻花豹的 LOGO,其實 Leo 是 Singha 的副品牌,也同屬於 Lager 的啤酒,出名在於Leo 啤酒比其他泰國啤酒的口感是最容易入口
Purple Dream🍸
由Vodka,青檸汁,蝶豆花調製而成,飲落有少少椰漿味,酒味唔算好重,有啲似椰子酒都幾特別