2022-09-25 114 views
𝟛𝟘.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌籠太子點心專門店 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街14號地舖🔎#hkfoodieat_筲箕灣 #hkfoodieat_太子 #hkfoodieat_屯門 💸人均消費: $100-$150🌿評分: 3.8/5🈚️加一服務費 (茶錢$3/位)呢日唔知點解突然間好想食飲茶🫖就叫埋男朋友早少少同我去呢間喺附近嘅新派點心專門店飲茶😻有別於傳統茶樓嘅係呢間店舖嘅裝修係行小清新風格🫧相對比較年輕化一啲🪴佢哋仲喺2020年推出咗用植物牛肉整嘅點心😲有咗呢啲新完素真係更加吸引年輕人去食🔥❦ 多汁蟹籽小籠包 ($25)賣相幾得🫧小籠包個皮厚薄適中👻唔會一夾就漏哂啲湯岀嚟🎃加咗薑絲之後令口感更豐富,不過我唔係好食得慣入面放埋薑絲><❦ 不是炸兩 ($27) 一碟有六舊嘅炸兩嘅腸粉皮幾滑而且油炸鬼夠脆😋淋上埋豉油再食就更加正🥳❦ 鮮蝦燒賣皇 ($29/4隻) 好可惜今日試唔到佢先前岀嘅新品黑松露燒賣😣不過就算係普通鮮蝦燒賣啲肉質都好彈牙🌟啲蝦都幾大隻🦐燒賣本身都唔會好粉❦ 鮮竹牛肉球 ($23)因為芫荽味唔係好岀所以連我唔係幾鍾意食牛肉球都幾好食💗牛肉味雖然唔係好重但勝在幾ju
𝟛𝟘.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌籠太子點心專門店 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街14號地舖

💸人均消費: $100-$150
🌿評分: 3.8/5
🈚️加一服務費 (茶錢$3/位)

❦ 多汁蟹籽小籠包 ($25)

❦ 不是炸兩 ($27)

❦ 鮮蝦燒賣皇 ($29/4隻)

❦ 鮮竹牛肉球 ($23)
因為芫荽味唔係好岀所以連我唔係幾鍾意食牛肉球都幾好食💗牛肉味雖然唔係好重但勝在幾juicy🙌🏻(一定要點喼汁)

❦ 籠太子蝦餃皇 ($15/2隻)
皮唔算好薄但啲蝦好爽口🤪,啲蝦都好夠滑唔會太老

❦ 香煎蘿蔔糕 ($23)
臘味唔多不過好多蘿蔔絲🥕煎得啱啱好幾香口😗食落幾足料唔會覺得成口都係粉咁🤪

❦ 海鮮蘿蔔煎薄撐 ($26)
自從細細個婆婆嗌過薄撐俾我食之後就翻唔到轉頭😂呢度嘅薄撐幾厚身不過唔多料🍃勝在熱辣辣同好煙韌🌸

❦ 雪山叉燒包 ($22)
係不過不失嘅叉燒包😆係皮好脆又甜甜哋加上好多料同汁嘅包🤤

❦ 北菇滑雞飯 ($29)
茶樓啲盅飯最得我歡心🦑啲飯粒好乾身但又吸咗面頭啲料嘅精華同豉油🐸每次飲茶都必嗌一盅🫶🏻雞好滑而且冇骨🐔