2018-07-10 56 views
為左感受世界盃氣氛,放工之後約埋女朋友加朋友去左一間地點方便,主打德國肉腸,豬手為主題既德國酒吧。去到門口見到呢間酒吧既裝潢都別出心裁。有簡而精,字體優美既酒類佈板。以磚頭堆砌既外牆富有古代感,跟普遍酒吧設計與眾不同,令我覺得有新鮮感。入到酒吧之後,發現燈光比其他同行較光,呢點我個人十分喜歡,太暗我會有睡意。店內用餐環境衛生都非常高,無煙酒吧,外牆佈置左德國掛畫,木桶,令客人加深印象。因為第一次去正宗既德國酒吧,所以坐底之後有位應該係酒吧既老闆親自招呼我地。雖然老闆既廣東話唔太流利,但係勝在笑容足夠,介紹非常詳細。推薦左不少既德國啤酒,佐酒食物。令我地對德國既品牌,美食有更深一層既認識。由於我地都你係新手喇,以下就係佢推薦既啤酒,食物。Paulaner Weiss Dunkel 我個人偏好飲黑啤,平時飲開都係市面酒吧最常飲到既個隻品牌。呢杯黑啤味道比較醇,聞上去好香既麥味,口感比較滑,就算飲剩少少變左常溫,苦澀味都唔會增加,唔會似飲中藥味。最重要係酒精濃度唔高。好岩想試飲黑啤既朋友,會易入口。比亞荷夫烤腸拼話明主打係肉腸,當然要試下!烤腸拼盤分別以碟呈上,有牛仔腸,煙薰,原味,黑椒。沾
Paulaner Weiss Dunkel
亞荷夫烤腸拼
話明主打係肉腸,當然要試下!烤腸拼盤分別以碟呈上,有牛仔腸,煙薰,原味,黑椒。沾醬方面有芥末醬,酸忌廉醬,但我個人都係中意原味,決定先唔沾任何醬。肉腸款式多,但各有特色!我對牛仔腸,黑椒肉腸極為喜歡。牛仔腸因為沒有加入豬血,所以肉色偏白,但味道濃郁,帶有平時去食扎肉既味道,腸肉咬口唔會太實,更食到少少蒜香味道。其次就係黑椒肉腸。肉腸有少少爆開,黑椒粒清楚可見,味道雖辣,但非死辣,切開後有見到肉汁流出。味道層次不同,食到黑椒辣味,沾上酸忌廉醬最合適,酸中帶微辣,醒胃。伴碟既自家醃制既蔬菜都值得推薦大家一試。咬口爽脆,酸味足夠,幾分甜味,可以一解飽和感,如份量再多少少就非常完美!
咖哩豬柳中東夾餅
當呈上後我以為係會有一碟咖哩附上,因為外形太似印度烤餅。原來內有乾坤,原來夾餅中混合左豬柳,洋蔥粒,綠豆,芝士,咖哩,再煎香兩面以成!味道方面,一試愛上!一改我對烤餅印象,咬落第一口食到好濃郁咖哩加芝士味,芝士更可以拉絲。豬柳肉粒嫩滑,味道層出不窮,咖哩味道雖濃,但不會搶走其實其他食材味道,夾餅表面雖然經過煎炸處理,但不太油膩!可見酒吧內的食物也相當出色。值得一提夾餅附送一小碟凍咖哩芝士醬,點落去味道唔會有喧賓奪主,非常夾。一凍一熱既感覺都幾刺激!
燒汁烤松露肉丸
肉丸平時食得傢俬個間就食得多,手工肉丸就未食過,所以都充滿期待。上菜後果然冇失望,比我預期中味道,感都好豐富。首先肉丸形狀大小統一,值得一讚。第二,咬口唔會好似食緊麵粉魚蛋,成粒都係豬肉丸黎,唔太實,肥瘦配合唔錯,食到淡淡松露味道。第三,肉汁方面稠身度岩岩好可以包住肉丸,味道唔太鹹。再加上有巴馬臣芝士,令到個味道更加豐富,飽腹感都比較易感覺到。食左兩三粒都覺得少少飽。整體味道都唔錯!
原隻招牌德國燒豬手
好味既野幾時都係最後先出場,原隻豬手皮跟肉分開,先講豬手肉既部分,唔實肉,肥瘦唔會分離。咬落口味道唔鹹。因為肉預先切好,唔洗自己慢慢拆肉,食既時候唔洗咁辛苦。其次就係佢唔油膩,唔會個木板周圍都係油,證明唔係預先焗定再翻熱。係即叫即整。好有誠意,唔會馬虎。最後,豬皮好脆口,食落口都係唔鹹用左醋同埋鹽迫左水份,所以就算擺左一陣都唔會軟身番,都仲係好脆。果然係招牌菜。

整體而言,環境都幾寧靜,可能個段時間仲未有世界盃賽事關係,最岩朋友聚會。食物都非常高質素,雖然係酒吧,但係都唔輸比餐廳。
同埋成餐飯不時都有文哥親自介紹菜式同埋解答下問題,令到我地食野之餘都學到野,對啤酒既認識都加深。下次都會再去!