2023-10-14
餐廳:龍點心 (尖沙咀)地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓傳統新派潮食點心專門店——龍點心 @lungdimsum 喺香港開到第3間分店🧆,除咗觀塘同灣仔,最新一間開咗接近4個月嘅分店開正尖沙咀海防道,吸引咗唔少遊客、喺附近行街或者喺附近做嘢嘅人士🤓,將中式點心文化發揚光大⭐️佢哋主打手工現場做嘅點心,加上將傳統中式點心以全新面貌呈現喺食客面前,盡顯特色同創意✨,無論賣相定味道都帶比好多鍾意食點心嘅人好多驚喜🎉。除咗幾十款即叫即蒸點心、風味炸物、即拉腸粉之外,仲有多款粥粉麵飯主食同滋補燉湯,大部份食物都喺三四十蚊,都算抵食🤑✝️拉絲菠蘿包 $38一客有3件,迷你菠蘿包當中加入咗芝士🧀,不過唔知喺唔喺我掛住影相放得太耐嘅關係📸,食嗰陣咬開無拉絲效果,勝在煙韌香甜幾過癮,比平時嘅菠蘿包多咗一份芝士香同特色✝️一口豆腐 $52一份有10幾粒,全部都喺一口Size,香脆鹹香嘅脆脆外層包住超嫩滑豆腐,配埋底下可口黃金豆一齊食,令人食唔停口🤤,如果依家有杯啤酒就一流🍻✝️蟹粉菠菜香蝦餃 $58翠綠色嘅蝦餃皮,包住爽彈鮮香菠菜蝦餃🦐,面頭放滿吸睛嘅三文魚籽,一啖放入口,逐粒三文魚籽爆開,加埋蝦肉達至
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓
傳統新派潮食點心專門店——龍點心 @lungdimsum 喺香港開到第3間分店🧆,除咗觀塘同灣仔, 最新一間開咗接近4個月嘅分店開正尖沙咀海防道,吸引咗唔少遊客、喺附近行街或者喺附近做嘢嘅人士🤓,將中式點心文化發揚光大⭐️
✝️拉絲菠蘿包 $38
✝️一口豆腐 $52
一份有10幾粒,全部都喺一口Size, 香脆鹹香嘅脆脆外層包住超嫩滑豆腐,配埋底下可口黃金豆一齊食,令人食唔停口🤤,如果依家有杯啤酒就一流🍻
✝️蟹粉菠菜香蝦餃 $58
翠綠色嘅蝦餃皮,包住爽彈鮮香菠菜蝦餃🦐,面頭放滿吸睛嘅三文魚籽,一啖放入口,逐粒三文魚籽爆開,加埋蝦肉達至雙重鮮味😌
✝️松露野菌晶瑩餃 $38
紫藍色晶凝通透嘅松露野菌粟米餃,單喺賣相就已經覺得吸引🤩, 爽脆野菌加上清甜粟米🌽,除咗「Fresh」之外我搵唔到第二個形容詞去形容🌱
✝️馬拉小籠包 $42
用咗馬拉肉骨茶作為小籠包湯底,夠晒創意👍,陣陣肉香加上輕輕藥材滋味,好一道有特色嘅fusion點心,尤其鍾意小籠包嘅一定要試
✝️桃膠鮮奶燉椰皇 $68
性價比極高嘅燉椰皇,如果用五折優惠券只需要$34就食到😏。 滿滿嘅桃膠加入去濃滑香甜嘅燉鮮奶上面,倒入鮮奶,加埋薄薄一層鮮甜椰肉嘅椰皇🥥,夠晒滋補養顏🥰
每日12pm-5pm堂食消費加$6就可以有是日甜品一份,星期一至日款款都唔同,而10月期間任何消費仲送5折甜品券,去到月尾無論堂食定外賣都可以用半價享用任意一款甜品🍧,椰皇系列、芋圓系列仲有雪冰系列,無論中式定西式,傳統定新式嘅甜品都有好多選擇,食完晚飯行陣街,過嚟食宵夜食返碗糖水就啱晒😍(佢哋開到11:30pm㗎)